2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Veszélyes ásványvizek a Lidl és az Aldi polcain - itt a listaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-28 15:16:24
Az élelmiszer-biztonsági hatóság 12 különbözõ ásványvíz forgalmazását tiltotta meg. Az egyik gyártóval már volt gond korábban is.

Tucatnyi különbözõ ásványvíz forgalmazását tiltotta meg és kötelezte a gyártókat a termék visszahívására a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága. A tételek az elmúlt hónapokban zajlott ásványvíz célellenõrzés során akadtak fenn a hatóság szûrõjén - áll a NÉBIH közleményében. Az üzletláncok - együttmûködve a hatósággal - az érintett termékeket haladéktalanul levették a polcokról. A tételeket a nitrition koncentráció és a Pseudomonas aeruginosa engedélyezett határértéket meghaladó tartalma miatt kellett visszagyûjteni.

A nitritionok jelenléte az ivóvízben fekáliás szennyezõdésre utal (forrás), a határérték 0,1 mg/liter. Pseudomonas aeruginosa (ebbõl semennyi nem lehet az ásványvízben) gyakori baktérium, megtalálható a talajban, vizekben, növényekben, állatokban és emberekben egyaránt - olvasható az mrns.hu cikkében. Egészséges embereket ritkán betegít meg, betegséget olyanoknál okoz, akiknek valamilyen okból meggyengült az immunrendszere, és ez teszi ezt a baktériumot olyan nagy közegészségügyi fenyegetéssé. Leginkább a cisztás fibrózisban szenvedõ betegek tüdejének megfertõzésérõl ismert, megtelepszik a betegek légutainak nyálkahártyáján.

A Pseudomonas aeruginosa baktérium a kórházi körülmények között elõforduló fertõzések egyik leggyakoribb és legveszélyesebb elõidézõje. Olyan baktériumfajtáról van szó, amely a klóros fertõtlenítésnek is ellenáll, és egy sor UV-kezeléssel szokták a vezetékes ivóvíztõl is távol tartani. A baktérium a fül, orr, nemi szervek, gyomor, bél nyálkahártyáin, sebek felületén súlyos gennyes fertõzést okozhat. A palackozott ásványvizek közül igazán a szénsavmentesekben szaporodhat el könnyebben, különösen, ha a vizek jó ideje raktárban állnak, fõként ha melegben, esetleg napon tárolják azokat.

A Lidlnél és a Sparnál 2012. januárjában már több tétel, a csányi székhelyû Aqua-Pet Italgyártó és Kereskedelmi Kft. palackozó üzem által gyártott, saját márkás ásványvizet kellett kivonni a forgalomból, mert a termékek a fekáliás szennyezõdésre utaló coliform baktériummal voltak szennyezettek a Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenõrzõ Hatósága szerint. Az itt elérhetõ lista alapján úgy tûnik, az itt palackozott, a csányi Pannon-Aqua kútból származó vizekkel ismét gond lehetett, de nem csak velük. A képhez az is hozzátartozik, hogy a Pet-Pack Kft. forgalmazza a csányi Pannon-Aqua márkanéven futó vizeket, legalábbis ez a cég jegyzi a pannonaqua.hu weboldalt. A két cég közötti kapocs Mackiewicz Maciej Marek svájci lakos, aki a Céginfo.hu szerint mindkét társaságnál ügyvezetõ.

A listán szereplõ aldis Zafírt és a Mizsét a lajosmizsei Magyarvíz Kft. jegyzi. A cég a honlapján arról számol be, hogy az AC Nielsen piackutatási adatai alapján õk adták el a 2014. január-július idõszakban, illetve júliusban a legtöbb ásványvizet mennyiség tekintetében. A Mizse a második legismertebb márka a hazai ásványvizek között és minden harmadik vásárló Mizsét tesz a kosarába. A 30 legnépszerûbb termék közé 7 termékük is bekerült, köztük a Mizse 1,5 és 2 literes termékek, a Primavera 2 literesek és a Zafír 1,5 literes ásványvíz.

A NÉBIH honlapja akadozva érhetõ csak el, így röviden összefoglaljuk a táblázat lényegét: a One Euro Store Kft. budapesti Retek utcai üzletében 1,5 literes szénsavmentes Pannon-Aquákat, a Lidltõl 1,5 literes szénsavmentes Saguaro Pannon-Aquákat és 1,5 literes Saguaro Mizse vizeket, az Alditól pedig Aquitas Zafir szénsavmentes, szén-dioxiddal dúsított és szén-dioxiddal enyhén dúsított 1,5 literes vizeket vontak vissza.

12 különbözõ ásványvíz forgalmazását tiltotta meg és kötelezte a gyártókat a termék visszahívására a NÉBIH (a lista a mintavétel helyét, a minõségmegõrzési idõt mutatja):

  • One Euro Store Kft. élelmiszerüzlet Budapest II. ker. Retek u. 18.
  • Pannon-Aqua szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l 04.04.2015.
  • Lidl Magyarország Ker. Bt. élelmiszerüzlet Hatvan, Radnóti tér 19.
  • Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l 22.05.2015.
  • 86.sz. ALDI Hatvan
  • Aquitas Zafír szén-dioxiddal enyhén dúsított ásványvíz 28.02.2015.
  • ALDI raktár Biatorbágy
  • Aquitas Zafír szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l 08.01.2016.
  • Aquitas Zafír szén-dioxiddal dúsított ásványvíz 1,5 l 15.07.2015.
  • ALDI raktár Biatorbágy
  • Aquitas Zafír szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l 02.12.2015.
  • Aquitas Zafír szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l 21.12.2015.
  • Aquitas Zafír szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l 25.12.2015.
  • ALDI raktár Biatorbágy
  • Aquitas Zafír szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l víz 16.01.2016.
  • Aquitas Zafír széndioxiddal enyhén dúsított természetes ásványvíz 1,5 l 28.05.2015.
  • LIDL Magyarország Ker. Bt. raktár Szigetszentmiklós
  • Saguaro Mizse szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l 22.01.2016.
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!