2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Egy társaságcsoportba szervezik majd a villamosenergia-, a földgáz- és a távhõ-közszolgáltatásokatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-30 19:54:27
Címkék: Bihari hírek, rezsi
A villamosenergia-, a földgáz- és a távhõ-közszolgáltatásokat egy társaságcsoportba akarja szervezni a kormány a holding alapú közszolgáltatási rendszer részeként - az errõl szóló kormányhatározat a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg.

A kabinet egy augusztus 15-én megjelent határozattal már munkacsoportot hozott létre a nonprofit közszolgáltatási rendszer elõkészítésére. Ennek a munkacsoportnak - a mostani közlönyben olvasható határozat értelmében - úgy kell elõkészítenie a jogszabálytervezeteket, hogy a villamosenergia-, a földgáz- és a távhõ-közszolgáltatásokat egy társaságcsoportba szervezzék.

Emellett úgy kell kidolgozni a javaslatokat a munkacsoportnak, hogy az egységes közmûszolgáltató társaságcsoport, valamint a központi adatfeldolgozó társaság feletti tulajdonosi jogokat és a közszolgáltatásokkal kapcsolatos általános szabályozási jogkört a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter lássa el, a nemzeti fejlesztési miniszter pedig gondoskodjon az energiaellátás biztonságáról, lássa el az árszabályozási feladatokat, továbbá a közszolgáltatások megrendelésével kapcsolatos feladatokat.

A munkacsoportot létrehozó, augusztus 15-én megjelent határozat szerint a kormány a közszolgáltatási rendszer átalakítása érdekében egyetért egy olyan állami tulajdonú holding létrehozásával, amely nonprofit alapon, a szolidaritás elvét figyelembe véve, kis ráfordítással, fenntarthatóan mûködik.

Az új közszolgáltatási rendszer elõkészítésére, a szabályozási, gazdasági megalapozó feladatok elvégzésére a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter vezetésével, az igazságügyi miniszter, a nemzeti fejlesztési miniszter és a belügyminiszter részvételével munkacsoport alakítását írta elõ a határozat. A Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatal elnökét pedig felkérték, hogy segítse a munkacsoportot.

A jogszabály szerint meg kell vizsgálni valamennyi közmû-szolgáltatási szektor - hulladékgazdálkodás, víziközmû-szolgáltatás, kéményseprõ-ipari szolgáltatás, távhõszolgáltatás, villamos energia szolgáltatás, földgázellátás - helyzetét.

A kormányhatározat elõírta, hogy a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter - az igazságügyi miniszterrel, a nemzeti fejlesztési miniszterrel és a belügyminiszterrel együtt - szeptember 15-ig nyújtson be elõterjesztést a holding alapú közszolgáltatási rendszer kialakításához szükséges jogszabály-módosítási javaslatokról, a gazdasági megalapozó számításokról.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!