2024. április 24. Szerda, György.
 
Kutatóközpont és kihelyezett egyetemi tanszék lesz NyíradonybanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-30 20:01:25
Kelet-magyarországi Vidék- és Területfejlesztési Kutatóközpont létrehozásáról és ehhez kapcsolódóan kihelyezett tanszék megalapításáról írt alá együttmûködési szándéknyilatkozatot a térség országgyûlési képviselõje és a Debreceni Egyetem rektora szerdán Debrecenben.

Tasó László és Szilvássy Zoltán egyaránt a térség gazdasági felemelkedésének és versenyképessége javításának támogatásával, az egyetemi tudás mielõbbi gyakorlati hasznosulásával indokolta a kezdeményezést.

Tasó László fideszes képviselõ, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelõs államtitkára kiemelte: a mezõgazdasági, kertészeti és élelmiszer-ipari kutatásokra alapozott fejlesztéseket kiterjesztik a határ túloldalára, az érmelléki és a szatmári területekre is.

Az államtitkár annak a meggyõzõdésének adott hangot, hogy egy térség fejlesztése nem lehet eredményes, ha az ahhoz szükséges szellemi potenciál nem épül be intézményesen abba a közegbe, amelyet szolgálni kíván.

Tasó László reményei szerint a leendõ nyíradonyi kutatóközpont egy az egész országra, illetve a határ menti régiókra is kiterjedõ hálózat elsõ intézménye lesz, amelynek a mûködtetéséhez szeretnének központi és európai uniós forrásokat is megszerezni.

Az infrastruktúráért felelõs államtitkár az MTI érdeklõdésére elmondta: Nyíradony térségében szeretnének egy nagyállat-vágóhidat létrehozni, amelyhez érmelléki vágópontok is kapcsolódnának. Biomasszaüzem, zöldség- és gyümölcsfeldolgozó létesítésérõl, valamint a mangalicavágás térségbeli kiterjesztésérõl is folytatnának vizsgálatokat - tette hozzá.

Az együttmûködés koordinálására öttagú irányító testületet hoz létre az egyetem és Nyíradony önkormányzata, jövõre pedig elkezdõdhet a kutatóközpont tervezése - fûzte hozzá Tasó László.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!