2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
KSH: emelkedtek a termelõi árak júliusban, de nem érték el az egy évvel korábbitForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-31 17:07:43
Átlagosan 0,5 százalékkal emelkedtek az ipari termelõi árak júliusban az elõzõ hónaphoz képest, de 0,3 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipari termelõi árak 0,6 százalékkal meghaladták az elõzõ havit, és 1,3 százalékkal emelkedtek egy év alatt.

A belföldi termelõi árak egy hónap alatt 0,2 százalékkal nõttek, de 2,5 százalékkal elmaradtak a tavaly júliusitól az energiaszektorban tapasztalt 9,6 százalékos árcsökkenés miatt, míg a feldolgozóipari árak júniushoz képest 0,7, tavaly júliussal szemben 1,8 százalékkal emelkedtek.

A belföldi termelõi árak havi növekedésében jelentõs szerepe volt, hogy a kokszgyártás, kõolaj-feldolgozás ágazatban 1,8 százalékkal, a kohászat, fémfeldolgozás területén 1,3, a gyógyszergyártásban 1,2 százalékkal emelkedtek az árak. A jármûgyártás belföldi árai egy hónap alatt 0,8 százalékkal növekedtek. Nem változtak az árak az élelmiszeriparban, a textil- és bõriparban.

A feldolgozóipari ágazatokban árcsökkenést júliusban nem mért a KSH. Ugyanakkor a jelentõs súlyt képviselõ villamosenergia-, gáz-, gõzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban az árak 0,8 százalékkal alacsonyabbak voltak a júniusinál.

A forintban számolt exportárak az elõzõ hónaphoz képest 0,6, éves összevetésben 1,0 százalékkal emelkedtek. A feldolgozóipariexport-árak egy hónap alatt 0,6 százalékkal, egy év alatt 1,1 százalékkal emelkedtek.

A forint idén júliusban az euróval szemben 1,2, az amerikai dollárral szemben 1,6 százalékkal gyengült, az egy évvel ezelõttihez viszonyítva 5,0 százalékot vesztett az euróval és 1,4 százalékot a dollárral szemben.

A feldolgozóiparon belül a legnagyobb mértékben a vegyi anyag, termék gyártása (2,7 százalék) a kokszgyártás, kõolaj-feldolgozás (2,5 százalék) ágazatokban, valamint a kohászat, fémfeldolgozásban (2,0 százalék) emelkedtek az exportárak. A jármûipariexport-árak 0,5 százalékkal emelkedtek, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ágazatban 0,5 százalékkal mérséklõdtek az árak.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energiatermelõ ágazatokban 0,1 százalékkal csökkentek, a továbbfelhasználásra termelõ ágazatokban 0,6, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,7, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,2 százalékkal nõttek az árak az elõzõ hónaphoz képest. A 2013. júliussal összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelõ ágazatokban összességében 3,9 százalékkal estek, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,3, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 1,2 százalékkal emelkedtek az árak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!