2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
KSH: folytatódott a beruházások gyors növekedése a második negyedévbenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-02 14:45:12
A beruházások volumene 21,2 százalékkal nõtt az idei év második negyedévében a múlt év azonos idõszakához képest, az elsõ negyedévi 22,6 százalékos ütem után – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A gépberuházások volumene 32,8 százalékkal, az építési beruházások 12,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A feldolgozóiparban tovább gyorsult a beruházások növekedési üteme, a második negyedévben 33,3 százalékos fellendülést regisztrált a KSH, az elõzõ negyedévi 27,6 százalék után. A beruházások csaknem egyharmadát adó feldolgozóiparban a növekedés most is elsõsorban a jármûgyártáshoz kapcsolódó beszállítói iparágak fejlesztéseinek eredménye.

A nagy súlyú nemzetgazdasági ágak közül a legdinamikusabban, 36,1 százalékkal a szállítás, raktározás területén nõtt a beruházási teljesítmény, ehhez fõként a vasút- és autópálya-építések, a nagyvárosi közlekedési hálózatok fejlesztése, a jármûparkok korszerûsítése, valamint az alsóbbrendû útvonalak, illetve az egyéb útépítések járultak hozzá.
A kis- és középvállalkozások fejlesztéseinek következtében jelentõs, 36,6 százalékos a bõvülés a mezõgazdaságban – közölte a KSH.

A kisebb súlyt képviselõ nemzetgazdasági ágak közül jelentõsen, 31,9 százalékkal nõtt a mûvészet, szórakoztatás, szabadidõ nemzetgazdasági ág beruházási teljesítménye, ami az egyedi nagy beruházások eredménye.

A közigazgatás, védelem, kötelezõ társadalombiztosítás ágban a beruházási teljesítmény 30,3 százalékos emelkedéséhez a középületek felújítása, a katasztrófavédelmi és rendvédelmi fejlesztések járultak.

A humán-egészségügyi, szociális ellátás ágban – alacsony bázis mellett – 30,2 százalékkal nõtt a beruházások volumene, néhány egészségügyi intézmény építését követõen.
Jelentõsen, 28,5 százalékkal nõtt még az építõipar, illetve 25,8 százalékkal a víz- és hulladékgazdálkodás beruházási teljesítménye.

Az oktatásban 37,5 százalékkal csökkentek a beruházások, a pénzügyi, biztosítási tevékenységnél 10,4 százalékkal, az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységnél 8,1 százalékkal, az ingatlanügyleteknél pedig 0,2 százalékkal.
Az elõzõ negyedévhez képest a második negyedévben 0,2 százalékkal csökkentek a beruházások a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint.

Az idei év elsõ felében 2035 milliárd forintot költöttek beruházásra, összehasonlító áron 21,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!