2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Elemzõk: tovább nõhet a foglalkoztatottságForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-03 07:57:43
A bõvülés kitarthat év végéig, a versenyszféra egyre jelentõsebb mértékben járul hozzá a mutatószám javulásához.

Kitarthat a foglalkoztatottság növekedése az év végéig az MTI-nek nyilatkozó elemzõk szerint, akik azt is megjegyezték, hogy a versenyszféra egyre jelentõsebb mértékben járul hozzá a mutató javulásához. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében kiemelte a rekord foglalkoztatottságot és a 8 százalék alatti munkanélküliséget.

A KSH szerdai közlése szerint május-júliusban 4 millió 127 ezer volt a foglalkoztatottak létszáma, 4,1 százalékkal, 164 ezerrel több, mint az elõzõ év azonos idõszakában. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 3,1 százalékponttal 61,8 százalékra emelkedett.

A munkanélküliség a második negyedévi 8,0 százalékról 7,9 százalékra csökkent az április-július közötti három hónap átlagában. A 15-74 éves korosztályban 354 ezer volt a munkanélküliek száma, 92 ezerrel, 20,6 százalékkal kevesebb, mint a múlt év azonos idõszakában.

Gabler Gergely, az Erste Bank vezetõ elemzõje szerint a munkaerõ-piaci folyamatok a közmunkaprogramok hatását kiszûrve is javulnak. A magánszektorban is erõteljes bõvülés látszik, amelyben kiemelt szerepe van az autóiparnak, számos autógyár harmadik mûszakot vezetett be.

Az elmúlt egy évben az egyes iparágak kapacitásbõvítésének köszönhetõen az alacsonyabban képzett munkaerõ jelentõs részét felszívta a munkaerõpiac - fogalmazott. Az elemzõ az idén éves szinten 8,1 százalékos munkanélküliségre, a következõ két évben pedig ennél is alacsonyabb munkanélküliségi rátára számít.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy hiába segíti a munkanélküliség mérséklõdését a versenyszféra kedvezõ alakulása, amennyiben a közmunkások száma csökken, a tendencia változhat. Ezt támasztja alá, hogy a magánszférában foglalkoztatottak száma ugyan növekedett, de még messze elmarad a válság elõtti szinttõl - mondta.

Balatoni András, az ING Bank vezetõ elemzõje rámutatott, erõteljes volt a gazdasági növekedés az elsõ fél évben. Mivel a gazdaság ciklusát jellemzõen késéssel követi a munkaerõpiac, a következõ hónapokban további munkaerõ-piaci javulásra lehet számítani - mondta. Hozzátette, a növekvõ vállalati bizalmat jelzi, hogy majdnem minden ágazatban növelni szeretnék a foglalkoztatás szintét.

Balatoni András szintén hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatottsági adatok a közfoglalkoztatást leszámítva is folyamatosan javulnak. Az elemzõ kiemelte azt is: a gazdaságilag aktívak száma, illetve a munkakínálat szintén bõvülni fog a következõ hónapokban, ebbõl adódóan a munkanélküliségben csak kismértékû csökkenés várható, ám ez összességében kedvezõ irányú átalakulás.

A nemzetgazdasági tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy 4 millió 127 ezren dolgoztak Magyarországon május-júliusban, ami 22 éves rekordnak felel meg. Eközben a munkanélküliek száma 7,9 százalékra mérséklõdött az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva, ami 2008 vége óta a legkedvezõbb adat. A versenyszféra a kormány aktív foglalkoztatáspolitikai eszközeinek köszönhetõen egyre nagyobb arányt képvisel a foglalkoztatásban - tették hozzá.

A foglalkoztatottak számának növekedésében nagy szerepe van a munkát terhelõ adók csökkentésének, a munkahelyvédelmi akciótervnek, a kormány célzott foglalkoztatási programjainak, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak. A kiváló makroadatok is bizonyítják a magyar gazdaság fellendülését - olvasható az NGM közleményében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!