2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Gázár-csökkentés: amit tudni kell...Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-25 14:38:21
Ki fizet majd október 1-tõl kevesebbet?

10-14 százalékkal csökken idehaza a gáz fogyasztói ára október elsejétõl - mondta csütörtöki tájékoztatóján Szollár Domokos kormányszóvivõ. Így az óránként 20 köbméternél kevesebbet fogyasztók országos átlagban a július elseje óta érvényes 131,9 forintos köbméterenkénti ár helyett 119 forintot fizetnek majd. A kormányszóvivõ hangsúlyozta, az állami ellenõrzés és felügyelet nem marad el az árak mozgása felett, ezt a Magyar Energia Hivatalon keresztül gyakorolja a kormány.

A kormány, jövõ évben folyamatosan vezeti ki a gázár- és távhõ támogatást a rendszerbõl, mert nincs már erre pénz a költségvetésben. Emiatt várhatóan nem emelkednek majd a gázszámlák, hiszen a kivonást a gáz árának csökkenéséhez igazítják.. A távhõ áfáját pedig a költségvetés elfogadásának függvényében a legalsó kulcsba kívánják helyezni, ami szintén jelentõs könnyítés lehet annak a kétmillió embernek, akik ilyen megoldással fûtik otthonaikat - mondta a kormányszóvivõ.

A kormány újabb uniós pénzeket biztosít az energiatakarékossági pályázatokra. Idén 15 milliárd forint volt ere, jövõre is legalább ennyit szánnak a fûtési rendszerek korszerûsítésére, szigetelésekre és nyílászárók cseréjére -tette hozzá Szollár Domokos.

A gázpiac július elsejei liberalizációjával egyetemes szolgáltatók jelentek meg a közüzemi szolgáltatók helyett. A fogyasztók többsége már választhat a szolgáltatók közül. A felszabadult piac miatt az energia hivatalnak közvetlen ármeghatározó jogosultsága már nincs, viszont folyamatosan figyelik az energia árának változásait.
Ezek alapján javaslatokat tesznek a döntéshozóknak. Az egyetemes szolgáltatók negyedévente kezdeményezhetik az árak változtatását a hivatalnál, amit az vagy elfogad, vagy elutasít. A tervezett változtatás elõtt 25 nappal kell ezt kérelmezni, erre 20 nap alatt válaszol a hivatal. Így most szeptember 25-én legkésõbb közzé kell tenniük az egyetemes szolgáltatóknak az új árakat - mondta a tájékoztatón Matos Zoltán, a Magyar Energia Hivatal elnöke.

A távhõ szolgáltatók is kezdeményezhetik az árváltoztatást, de az önkormányzatok csak akkor bólinthatnak rá erre, ha a hivatal azt elõzetesen véleményezte. Sõt a hivatalnak jogában áll, a gáz és a távhõ esetében is eljárni akkor, ha úgy látják, hogy indokolt lenne az árak csökkentése, de erre javaslat nem érkezik. Ilyenkor határozatban rendelkeznek az alkalmazandó árakról. A januári árakat még nem lehet látni, erre vonatkozóan az év végén tesznek javaslatot a szolgáltatók - tette hozzá Matos Zoltán.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!