2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Jóval az uniós átlag alatt a hazai munkanélküliségForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-03 10:10:40
A gazdasági növekedés után újabb európai lista élére került Magyarország. Az elmúlt egy évben nálunk csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliség az európai statisztikai hivatal adatai szerint. Ezek szerint mostanra jóval az uniós átlag alá csökkent a magyar munkanélküliségi arány.

A statisztikák szerint júliusban tovább csökkent a munkanélküliség, Magyarországon hat éve nem kerestek ilyen kevesen munkát. Az adatok európai összehasonlításban is kiemelkedõek.

Az Eurostat legfrissebb felmérése szerint az uniós országok közül Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliség: egy év alatt 10,4-rõl 8,1 százalékra. Az elmúlt 7 hónapban Magyarország ötször állt az élen az egyre alacsonyabb ráta miatt. De a nõi munkanélküliség is nálunk csökken a leggyorsabban.

A két adat jóval az európai uniós átlag alatt van. A teljes munkanélküliség 2,2, míg a nõi 2,1 százalékkal kedvezõbb, mint a 28 tagállam átlaga. Ez egy óriási szám, itt százezres nagyságrendet jelent ez egyébként a munkanélküliek tekintetében, tehát én azt gondolom, hogyha sikerül ezt a folyamatot fönntartanunk, akkor akár a teljes foglalkoztatottsághoz kapcsolódó 4 százalék körüli munkanélküliségi ráta is, nem 1-2 éven belül, de 2018-19-20 környéki idõszakban akár realitás is lehet – mondta Czomba Sándor, az NGM államtitkára.

A Híradónak nyilatkozó elemzõ szerint a gazdaság egyik legfontosabb hajtóereje a csökkenõ munkanélküliség. Gabler Gergely elmondta: a GDP növekedését és új munkahelyeket is eredményezhet, hogy kevesebben keresnek munkát. Nõ a lakosság elkölthetõ jövedelme, ezzel pedig bõvül a fogyasztás, ami pedig további munkahelyek teremtéséhez is hozzájárulhat, hiszen egyre több vállalat kezdhet kapacitásbõvítésbe, felpörgetheti az üzletét és ezzel további munkavállalókat is felvehet – mondta Gabler Gergely, az Erste Bank vezetõ elemzõje.

A szakértõ hozzátette: az alacsony munkanélküliség is hozzájárul ahhoz, hogy tartós, hosszú távon is fenntartható növekedési pályára álljon egy ország gazdasága.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!