2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Megújulnak a bankjegyekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-04 07:54:28
Újratervezett, továbbfejlesztett, a hamisítás ellen az eddiginél jobban védett bankjegyeket bocsát ki az MNB. Elõször a tízezresek változnak, ezek keddtõl már hivatalos fizetõeszközök, de decembertõl jelennek meg tömegesen a forgalomban.

Az MNB hétfõn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 2014 és 2018 között megújítja a 1997 és 2001 között bevezetett jelenlegi bankjegysorozatot, és újratervezett, továbbfejlesztett, a hamisítás ellen az eddiginél jobban védett bankjegyeket bocsát ki. A korszerûsített bankjegyeket a feldolgozó és elfogadó automaták is egyszerûbben és gyorsabban tudják majd kezelni.

Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kiemelte: a hat címletet tartalmazó bankjegysorozatból elsõ lépésként megújított tízezer forintos 2014. szeptember 2-ától már hivatalos fizetõeszközzé válik, de 2014 decembertõl jelenik meg tömegesen a forgalomban. Az új tízezresen továbbra is Szent István király látható majd, a hátoldalán marad az esztergomi látkép, de a fõbb motívumok és az értékjelzés érdes felületûek, jól tapinthatóak lesznek. Az alelnök kitért arra: a mostani tízezresek is forgalomban maradnak egy ideig, bevonásukról a jegybank késõbb dönt.

Az alelnök kérdésre elmondta: az euró bevezetésére nincs céldátum, ha a kormány majd eldönti, hogy mikor kívánja az ország az eurót bevezetni, akkor a készpénz-logisztikai szakemberek megtervezik a forgalomba hozatal teendõit. Elmondta: a bankjegycsere teljes költsége 15-20 milliárd forintra tehetõ majd, de ebbõl tisztán az új bankjegyek cseréje, forgalomba hozatala 6-8 milliárd forintra rúg.

Mádi László, a készpénz-logisztikai igazgatóság vezetõje elmondta: az új bankjegycímletek a korábbinál jobban tapinthatók lesznek, tényleges formájukat a vakok és gyengén látók szövetségével konzultálva alakították ki. Hozzátette: a címletek színükben a korábbinál jobban különböznek majd, a bankjegyek továbbra is papíralapúak maradnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!