2023. február 3. Péntek, Balázs.
 
Szeptember 6-án újraindulnak a gáztárgyalásokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-04 08:37:07
Oroszország és Ukrajna kész újraindítani a gáztárgyalásokat szeptember 6-án - jelentette be Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter hétfõn.

A jakutföldi Usz Hatin településen tartott sajtótájékoztatón Novak elmondta: Moszkva és Kijev már csak az Európai Bizottság válaszát várja, hogy megfelel-e az idõpont. A helyszínrõl egyelõre még nem állapodtak meg.

Usz Hatin településen hétfõn kezdték meg az Oroszországot és Kínát összekötõ, Szibéria Ereje nevet viselõ gázvezeték építését. A jakutföldi és irkutszki gázt a hazai, illetve a kínai piacra szállító, 4000 kilométer hosszú vezeték éves kapacitása 38 milliárd köbméter lesz, de késõbb 64 milliárd köbméterre bõvíthetõ.

Orosz sajtóbeszámolók szerint Alekszandr Novak elmondta: 80 százalékos esélyt lát arra, hogy szeptember 6-án folytatják a gázválság rendezését célzó háromoldalú tárgyalást. Hozzátette: elsõszámú feladatnak tekinti, hogy dûlõre jussanak az orosz gázszállításokért felhalmozott ukrán adósság törlesztésének kérdésében, s csak utána jöhet a gázár problematikája.

A háromoldalú - Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió képviselõit felvonultató - tárgyalássorozat áprilistól június közepéig tartott, de az egyeztetések eredménytelenek maradtak. Kijev ragaszkodik a gázár drasztikus csökkentéséhez, különben nem hajlandó törleszteni több milliárd dolláros adósságát. Oroszország - a vámtarifa eltörlése révén - árengedményt ajánlott fel, de Kijevnek nem tetszik sem az árcsökkentés mechanizmusa, sem a felkínált 100 dolláros mértéke.

A Gazprom orosz gázipari cég április eleje óta ezer köbméterenként 485 dollárt követel az ukrán féltõl a tavaly decemberben megállapított kedvezményes tarifa, 268,5 dollár helyett, ezt az áremelést Kijev nem hajlandó elfogadni és nem fizet.

Novak közölte, hogy az orosz fél tárgyalási pozíciója nem változott tavasz óta, s errõl tájékoztatta Günther Oettingert, az Európai Bizottság energiaügyi biztosát is múlt héten pénteken Moszkvában tartott megbeszélésükön. Megismételte: Oroszország nem támogatja azt az ukrán javaslatot, hogy évszaktól függõen - télen 380, nyáron 320 dollárt fizetnének az ukránok ezer köbméterenként - állapítsák meg az orosz gáz árát. Moszkva elutasítja azt az ukrán javaslatot is, hogy az európai országokba irányuló, Ukrajna területén tranzitként áthaladó orosz gáz átadási pontját helyezzék át az ukránról az orosz határra.

A Gazprom június 16-án leállította az Ukrajnába irányuló gázexportot, miután a Naftohaz ukrán állami gázvállalat nem fizetett, és több mint 5,2 milliárd dolláros tartozást halmozott fel a korábbi szállításokért. Novak pénteken Moszkvában kijelentette: ha Kijev törleszt kétmilliárd dollárt és a maradék tartozás átütemezésérõl megállapodnak, a Gazprom felújítja ukrajnai szállításait.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!