2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Orosz kormánypárti politikus szerint Magyarország tankokat szállított Ukrajnának, a HM cáfolForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-04 08:57:49
Egy orosz politikus a CNN adásában ismét azzal vádolta meg Magyarországot, hogy T-72-es harckocsikat szállított Ukrajnának. A Honvédelmi Minisztérium az MTI-nek újból cáfolta a vádakat.

A T-72-es tankok többsége Magyarországról érkezett - jelentette ki Vjacseszlav Nyikonov orosz kormánypárti képviselõ, a duma külügyi bizottságának elnökhelyettese, aki Mihail Gorbacsov és Borisz Jelcin után Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is a tanácsadója.

A politikus szerint az Egyesült Államok rávette Magyarországot, hogy adjon át több tucatnyi tankot Ukrajnának, az ukrán hadsereg támogatására, így kerültek a páncélosok Ukrajnába. Magyarország nem szállított T-72-es tankokat Ukrajnába - szögezte le a Honvédelmi Minisztérium (HM) kedd esti közleményében.

A tárca felidézte: a Magyar Honvédség (MH) augusztus elsején és másodikán kalocsai raktárbázisáról használatra már nem alkalmas T-72 típusú, páncélozott harcjármûveket, illetve egyéb hadieszközöket szállított vasúton nyírteleki hadianyagraktárába.

Ez a vasúti szerelvény Kalocsa-Kiskõrös-Budapest-Ferencváros-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Nyírtelek útvonalon közlekedett. A szállítás annak a tavaly elkezdett honvédségi racionalizálási folyamatnak a része, amelynek keretében idén az MH Logisztikai Központ hadianyagot és harceszközt csoportosít át a kalocsai és káli raktárbázisairól a táborfalvai, a pusztavacsi és a nyírteleki kijelölt objektumokba - tették hozzá.

Emellett kitértek arra is, hogy a Cseh Ipari és Kereskedelmi Minisztérium Engedélyezési Hivatala a május 5-én kiállított, 172/2014 számú Nemzetközi Import Igazolásában 58 darab, a magyarországi székhelyû Excalibur Defense Kft. tulajdonában lévõ T-72 típusú harckocsi csehországi behozatalát engedélyezte kereskedelmi, illetve üzleti célra. Az igazolásban végfelhasználóként prágai székhelyû vállalkozást jelölték meg.

Ugyanez a hivatal a július 22-én kiállított, 178/2014 számú igazolásában további 22, szintén az Excalibur Defense Kft. tulajdonában lévõ T-72 típusú harckocsi csehországi behozatalát engedélyezte. A tankokat a prágai székhelyû cég folyamatosan szállítja - írta közleményében a HM.

Korábban egy szélsõséges portálon, illetve az orosz sajtóban jelentek meg híresztelések arról, hogy Magyarország Ukrajnának szállít tankokat. Ezt azonban a magyar külügyi tárca, valamint a honvédelmi tárca is azonnal cáfolta. Az Országgyûlés Nemzetbiztonsági bizottsága is tájékoztatást kért az ügyben. Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke az ülés után botránykeltõ ,,álhírnek nevezte a T-72-es harckocsik ügyét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!