2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Nincs valódi vita az Európai Bizottság és Magyarország közöttForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-04 09:04:53
Érdemben fogja megváltoztatni Magyarországot az unió 2014 és 2020 között fejlesztési idõszaka - mondta Lázár János, miután bejelentette, hogy a 34 milliárd eurónyi támogatás és a hozzá szükséges önerõ együtt összesen 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelent a következõ 7 évben.

A miniszterelnökséget vezetõ miniszter hozzátette: azért nagy siker a Magyarország számára kedvezõ megállapodás, mert "manapság sokan próbálják nyomás alatt tartani az EU-t, hogy pénzügyi vagy politikai szankciót alkalmazzon Magyarországgal szemben. Az összeg 60 százalékát gazdaságfejlesztésre költik. Olyan beruházások jönnek létre, amelyek munkahelyeket teremtenek, és melyek a gazdasági növekedést tovább tudják dinamizálni - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelõs helyettes államtitkára az M1 Az Este címû mûsorában.

Az elmúlt 7 év elszalasztott lehetõség volt, hiszen 2007 óta úgy égetett el Magyarország 8200 milliárd forintot, hogy annak látványos eredménye nem volt - fogalmazott Csepreghy Nándor a mûsorban. Kiemelte: felfejleszteni kell a hazai kkv-szektort, melynek versenyképessé kell válnia, hogy a multinacionális cégeknek itthon és külföldön is beszállítójává válhasson, valamint helyzetbe kell hozni a vidéki szereplõket, hogy ott is legyen életpályamodell. Hozzáfûzte: az autópálya-építés, valamint bõvítés e terveket egészíti ki.

A következõ idõszak az operatív programok benyújtását jelenti, vagyis jövõ év elsõ negyedévében lehetnek elfogadott operatív programok, de a kormány már ezt megelõzõen is írhat ki pályázatokat – emelte ki Csepreghy Nándor. Budapesttel kapcsolatban azt mondta: amit a kormány el tudott érni a források felhasználásának tekintetében, azt elérte, amit nem tud Budapesten uniós forrásból finanszírozni, azt hazai költségvetési forrásból megteszi.

Nincs valódi vita az Európai Bizottság és Magyarország között a fejlesztéspolitikai kérdésekben – szögezte le Csepreghy Nándor. Arra a felvetésre reagálva, hogy a norvég Európa-ügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy a civil szervezetek támogatását folytatják ugyan, de a kormánynak szánt pénzek folyósítását befagyasztják, azt mondta:  „Van egy vita a magyar kormány és Norvégia között, mely arról szól, hogy a Magyarországra érkezõ civil szervezeti pénzeket fel lehet-e használni pártfinanszírozásra, vagy sem. (…) A magyar kormány azt írta alá 2012-ben, hogy azért érkezik 4 milliárd forint Magyarországra a norvég alapból, mert Norvégia ezen keresztül részt vesz szolgáltatásaival és termékeivel az uniós piacon, anélkül, hogy védõvámokkal találkozna, a civil szektor támogatása pedig szerintünk nem politikai tevékenységek támogatását jelenti”.  Hozzátette: a legnagyobb probléma az, hogy ugyanazok a személyek döntenek a támogatásokról, akik felhasználják.

A Kehi vizsgálata mellett a készenléti rendõrség is nyomozást folytat hûtlen kezelés gyanújával – ezzel kapcsolatban Csepreghy Nándor azt mondta: nem a kormány tett feljelentést. Amint a Kehi vizsgálata befejezõdik, és olyan dokumentumok vannak a kormány birtokába, amelyek megalapozzák a feljelentést, akkor azonban meg fogja tenni - szögezte le Csepreghy Nándor.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!