2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A kis- és középvállalkozások támogatását kérik a miniszterelnöktõlForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-04 09:43:52
Címkék: Bihari hírek, kkv
A kis- és középvállalkozói szektor (kkv) támogatását kérik az ágazat szereplõi Orbán Viktortól olyan formában, hogy a miniszterelnököt egy majdani zalai kkv-fórumra invitálják - mondta el a vállalkozók és az õket képviselõ szervezetek számára rendezett hétfõi zalaegerszegi találkozón a szervezõ KKVHáz Zrt. vezérigazgatója.

Gulyás József kifejtette: a szervezet célja, hogy negyedévente más megyében üljenek le moderált vitát folytatni az ágazat szereplõi, ennek budapesti és salgótarjáni állomása után a hétfõi zalaegerszegi volt a harmadik rendezvény. Mint a vezérigazgató hozzátette: a KKVHáz által tavaly indított és a mostani zalaegerszegi rendezvényen újból meghirdetett megyék közötti verseny a játékos tudásmegosztás, a kapcsolatépítés, a közösséggé szervezõdés lehetõségét jelenti az ágazat szereplõinek.

Manninger Jenõ, a Zala Megyei Közgyûlés elnöke (Fidesz-KDNP) a megye gazdasági szerepét taglalva arról beszélt, hogy Zala viszonylag hátrányos helyzetû. A megyében a GDP az országos átlagnál is nagyobb mértékben csökkent a válság után, s bár nemzetközi logisztikai szempontból elõnyös a fekvése, de közel kétszáz kilométernyire van a legközelebbi ipari régió, amely ezt ki tudná használni.

Emlékeztetett rá, hogy a Bécs-Pozsony-Gyõr-Budapest tengely mentén végbement robbanásszerû fejlõdésbõl Szombathely még ki tudott hasítani magának egy szeletet, de Zala megye már nem. Arra is kitért, hogy a nyugat-dunántúli régión belüli egyenlõtlen fejlõdés miatt Zalában is már csak 25 százalék a jelenlegi európai uniós fejlesztési ciklusban a támogatási intenzitás, holott ha csak a megye helyzetét néznék Brüsszelben, Zalának 40 százalékos támogatás járna.

Manninger Jenõ arra is kitért, hogy a személyi jövedelemadó szempontjából országosan is az utolsók között van Zala, mert viszonylag kevés az olyan gazdasági szereplõ, amely magas szintû jövedelmet tud biztosítani, de gazdasági szempontból az sem elõnyös, hogy nincsenek nagyvárosok a megyében. Nagy egyetemi központtal sem rendelkezik Zala, mégis magas a beiskolázottság aránya és alacsonyabb a munkanélküliség, de ezzel együtt az országos mértéknél nagyobb arányban jellemzõ a fiatalok elvándorlása.

Meg kell ragadni minden lehetõséget a gazdaság fejlesztéséért - mondta Manninger Jenõ, hozzátéve azt is, hogy a hamarosan véglegesítendõ megyei operatív programban 15 milliárd forint áll majd rendelkezésre gazdaságfejlesztésre. Zalában kiemelt helyen szerepel az ipari parkok, az inkubátorházak, a logisztikai parkok további fejlesztése, Zalaegerszeg és Nagykanizsa meglévõ ipari övezete mellett Keszthely-Sármellék beindítása is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!