2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
1000 milliárd: tizenhatezer kkv juthat kedvezményes hitelhezForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-07 13:41:01
Címkék: Bihari hírek, kkv
A Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja fontos lehet a további gazdasági növekedéshez. Az MNB döntése szerint kétszeresére, 1000 milliárd forintra nõtt a hitelprogram második szakaszának keretösszege. Év végéig akár 16 ezerre is nõhet azoknak a kis- és közepes vállalkozásoknak a száma, amelyek kedvezményes hitelhez jutnak.

Vasúti modelleket készítenek a bátonyterenyei Viessmann Modellgyártó Kft-nél. Az elmúlt évben a cég egyre több megrendelést kapott. A kft. nemrég új üzemmel bõvült. Az 1000 négyzetméteres csarnok emeletére költözhet a csomagolórészleg, a többi helyet pedig raktárként használják majd. A beruházáshoz 140 millió forint növekedési hitelt vett fel a cég.

„Egy 200 milliós projektrõl beszélünk. Természetesen a cég ezt önerõbõl nem tudta volna finanszírozni, éppen ezért nagyon örültünk ennek a lehetõségnek, hogy ilyen kedvezõ kamatozású hitelt tudunk igénybe venni, mint ez a növekedési hitel- mondta Balla Ágnes gazdasági vezetõ.

Tavaly június óta 14 ezer vállalkozás vett fel a 2 és fél százalékos fix kamatozású kölcsönt. A legtöbb hitelt eddig a mezõgazdaságban, a kereskedelemben és a feldolgozó iparban mûködõ vállalkozások igényelték.

A program elsõ szakaszában 704 milliárd forintot kaptak a vállalkozások. Az októberben indult második szakaszban pedig már 336 milliárd forint került a cégekhez. Év végéig ez utóbbi összeg akár meg is háromszorozódhat. A korábbi 500 milliárdos keretösszeget a Magyar Nemzeti Bank ugyanis a duplájára, 1000 milliárd forintra növelte.

Egyre többen érdeklõdnek a hitelprogram iránt, még év vége elõtt elfogyott volna a keretösszeg - ezért emelt a monetáris tanács. A jegybanknál úgy látják, az uniós pályázatok év végi kiírásával újabb 1-2 ezer vállalkozás igényelhet kölcsönt.

„Úgy számolunk, hogy év végéig összesen akár 16 ezer is lehet azon kkv-k száma, akik növekedési hitellel rendelkeznek, összességében pedig a keret kihasználtságára, ha az elsõ két szakaszt összevonjuk, akkor az 1500 milliárdot is elérheti a hitelprogram teljes nagysága”- mondta Vonnák Balázs, az MNB igazgatója.

A gazdaságban már érzõdik a hitelprogram hatása - mondta Balatoni András, az Ing Bank vezetõ elemzõje Híradónak. Balatoni András szerint a több beruházás közvetlen hatással van a gazdasági növekedésre is.

„A növekedési hitelprogram közel 1 százalékponttal járult hozzá a gazdasági növekedéshez - ez a gazdasági növekedésnek az egyharmada, vagyis a növekedési hitelprogramnak bátran kijelenthetjük, hogy rövid távon nagyon markáns gazdaságélénkítõ hatása volt”- mondta s szakember.

Az elemzõ hozzátette: a vállalkozások kapacitásának növekedésével több munkahely is létrejöhet. Ez pedig tartósan megemelheti a GDP szintjét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!