2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Devizahitelek – Elutasította a Fõvárosi Törvényszék az UniCredit Ingatlanlízing Zrt. keresetétForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-12 10:39:55
Elutasította a bíróság az UniCredit Ingatlanlízing Zrt. keresetét, a Fõvárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsõfokú, nem jogerõs ítélete szerint nem feleltek meg a tisztességesség kritériumainak a pénzügyi intézmény által rögzített általános szerzõdési feltételek (ászf).

A bíróság ítélete szerint az UniCredit Ingatlanlízing Zrt. általános szerzõdési feltételei nem tettek eleget a devizahiteles törvényben rögzített elveknek, fõleg az átláthatóság elvének nem feleltek meg.

Az idén nyáron elfogadott törvényben rögzített vélelem szerint a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerzõdései 2004 és 2014 közötti egyoldalú módosítását – kamat-, költség-, illetve díjemelését – megengedõ általános szerzõdési feltételek tisztességtelenek, ám ezt a vélelmet a pénzintézetek az állam ellen indított perekben megdönthetik, ha bizonyítják, hogy általános szerzõdési feltételeik megfelelnek a jogszabályban rögzített hét elvnek. Ezek közé tartozik az átláthatóság, az egyértelmûség, az objektivitás, az arányosság, a szimmetria.

A bíróság az elsõfokú ítélet szóbeli indoklásában kiemelte: az ingatlanlízíng társaság egyoldalú szerzõdésmódosítást lehetõvé tevõ ászf-jei az átlagfogyasztó számára nem biztosították az átláthatóság elvének érvényesülését.

Így például az ászf lehetõvé tette a lízingcég számára a kamatok és a díjak, illetve egyes költségek változása esetében az emelést, az egyoldalú szerzõdésmódosításra lehetõséget adó ászf-bõl azonban nem lehetett megismerni, mennyi lesz például a díjak, illetve költségek emelkedésének hatására a törlesztés változásának legkisebb mértéke.

A bíróság az ítélet indoklásában rámutatott: az átlagfogyasztó azt sem tudta követni az ászf-ben rögített pontok alapján, hogy indokolt volt-e a kamat-, vagy a díjemelés.

A bíróság ítélete szerint az UniCredit Ingatlanlízing fogyasztói szerzõdései nem feleltek meg a törvény által rögzített alapelveknek, így tisztességtelenek voltak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!