2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Devizahitelek – Egy pénzintézeti keresetet elutasított, egyet halasztott a bíróságForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-12 11:58:34
A Szabolcs Takarékszövetkezet magyar állam ellen indított devizahitelekkel kapcsolatos keresetét, a Fõvárosi Törvényszék elutasította csütörtökön kihirdetett elsõfokú, nem jogerõs ítéletében, az Argenta Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt. ügyében halasztott.

A bíróság szintén elutasította a Szabolcs Takarékszövetkezet indítványát az eljárás felfüggesztésérõl, illetve azt a kérését, hogy a bíróság forduljon az Alkotmánybírósághoz. A bíró magyarázatában rámutatott: a fogyasztó egy szakképzett pénzügyi intézménnyel szemben álló természetes személy, ezért az Európai Bíróság egy korábbi ítélete alapján fokozottan oda kell figyelni az egyértelmûség kérdésére. Azonban a takarékszövetkezet vizsgált szerzõdéses rendelkezéseinek megfogalmazása túl általános és tág.

Az ítélet szóbeli indoklásában nagy hangsúlyt kapott a felmondhatóság kérdése, mivel a bíró szerint nem tisztességes, hogy a fogyasztó kizárólag az ügyleti kamat megváltozása esetén mondhatja fel a szerzõdést.

Az Argenta Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt. magyar állam ellen indított devizahiteles perében a törvényszék szeptember 23-ára halasztotta a határozathozatalt.

A pénzintézet jogi képviselõje hosszasan érvelt az átláthatóság elve mellett, álláspontja szerint a pénzintézet megadta a megfelelõ tájékoztatást, hogy a fogyasztó körültekintõen járhasson el. A felperes jogi képviselõje továbbá kiemelte: a fogyasztó nem fogyatékos, egyes kvalitások elvárhatók tõle és a szakkérdések megértéséhez tanácsadóhoz fordulhat.

Az alperes magyar állam képviselõje elmondta: a felperesi képviselõ utóbbi kijelentésével elismerte, nem egyértelmûek és átláthatóak az Argenta által megfogalmazott általános szerzõdési feltételek.

A tárgyalás napján a törvényszékhez közérdekû bejelentés érkezett a pénzintézet egyik ügyfelétõl. Szerinte a hitelintézet mûködése nem felel meg a jogszabályoknak és felügyeleti eljárás is zajlik ellene. A felperes ezt az állítást cáfolta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!