2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Februártól csökkennek az elsõ devizahitel-törlesztõrészletekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-13 07:52:30
A devizahiteles törlesztõrészletek jövõ februártól, illetve - a pert indító bankok ügyfelei esetében - márciustól csökkenhetnek az elszámolási törvény nyomán. A törlesztõrészletek 25-30 százalékkal lehetnek kevesebbek - közölte a Fidesz frakcióvezetõje.

Rogán Antal pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón számolt be a Fidesz-KDNP tapolcai évadnyitó frakcióülésének döntéseirõl.

A politikus a tájékoztatón ismertette a bankok elszámoltatásának menetrendjét. Eszerint pénteken nyújtják be a törvényjavaslatot a parlamentnek, és az szeptember 24-én szavaz róla. A 400 érintett pénzintézetnek minden deviza- és forinthitellel el kell számolnia, ami összesen mintegy 1,3 millió családot - 680 ezer deviza- és 650 ezer forintalapú hitelt - érint - ismertette.

Elsõként a devizahitelesek esetében számolnak el. A nem perelõ bankoknak 2015. január 15-29. között kell elküldeniük ügyfeleiknek az elszámolást, a perelõ pénzintézeteknek február 14-28. között. Elõbbi devizahiteles ügyfeleknek februártól, utóbbiaknak márciustól csökkennek a törlesztõrészletei - tájékoztatott.

A forinthiteleseknél - a kifogásolt tisztességtelen egyoldalú szerzõdésmódosítások ügyében - 2015. január 5-12. közé esik majd a perindítás idõszaka - közölte Rogán Antal. A nem perelõ bankoknak április 16-30. között, a perelõknek pedig augusztus 15-29. között kell elküldeniük az elszámolást a forinthiteles ügyfeleiknek.

Ismertetése szerint egy átlag devizahiteles esetében 25 százalékkal csökkenhetnek a törlesztõrészletek és a kamatok, de olyan is lehet, akinél ez eléri a 30 százalékot.

Azoknál az ügyfeleknél - magyarázta -, akiknek még élõ szerzõdésük van, az elszámolás során a banknak a tisztességtelenül elvett pénzösszegeket úgy kell kezelnie, mintha azzal az ügyfél elõtörlesztett volna, így csökkenni fog a tõke, ennek következményeként pedig a kamat.

Kamatemelési moratóriumot vezetnek be

A frakcióvezetõ bejelentette azt is, hogy az elszámolási törvény alapján a bankoknak vissza kell térniük a szerzõdéskori kamatszintre - hiszen ez jelenti azt, hogy tisztességtelenek az egyoldalú kamatemelések -, egyúttal a jogszabály kamatemelési moratóriumot vezet be legkésõbb 2016. április 30-ig. A kamatemelési moratórium értelmében pénzügyi intézmény egyoldalú kamat-, költség- vagy díjemelésre nem lesz jogosult.

A 2016-os határidõig az Országgyûlés újabb jogszabályokat fogad majd el, hogy a bankok áttérjenek az átlátható árazásra. Arra számítanak ugyanis, hogy ha kialakulnak a tisztességes árazáson alapuló hitelezés feltételei, akkor az emberek is bátrabban mernek majd kölcsönt felvenni.

A speciális esetekrõl szólva Rogán Antal kifejtette: akinek már lezárult a szerzõdése, annak esetében a banknak készpénzben kell elszámolnia az említett határidõkkel. A 2009. július 26. elõtt megszûnt hitelek esetében az elévülés miatt a pénzintézetnek nem kell elszámolnia.

A banknak - az ügyfél kérésére - a végtörlesztõkkel is el kell számolnia, ezekben az esetekben azonban a végtörlesztéskor érvényesített kedvezmény mértékét a pénzintézet jogosult levonni - közölte. A végtörlesztõk ezt jövõ márciusban kezdeményezhetik a bankjuknál, amely novemberben köteles elszámolni. Az árfolyamgátba belépett ügyfeleknél szintén lesz elszámolás, de náluk az összeget elõször a gyûjtõszámláról kell levonni, és azt követõen lehet a meglévõ tõketartozást csökkenteni.

Az MNB határoz majd a banki elszámolás képletérõl

Azt is elmondta a politikus, hogy az elszámolási törvény a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) hatalmazza fel arra, hogy rendeletet alkosson arról, milyen képletek alapján történjen meg a pénzintézetek ügyfelei felé az elszámolás. Szintén az MNB joga lesz, hogy minden egyes hitelszerzõdésnél és ügyfélnél ellenõrizze az elszámolást. A jegybank határoz majd az elszámolási formanyomtatványról is.

Rogán Antal kérdésre közölte, ezermilliárd forint környékén van az az összeg, amelyet a magyar bankrendszernek vissza kell fizetnie a családok számára.

A devizahitelek forintosítását firtató kérdésre megerõsítette: fenntartják az erre vonatkozó szándékukat, de errõl döntés még nem született.

A most zajló devizahiteles eljárásokban a bankok részleges pernyeréseirõl a politikus azt mondta: az államnak ezekben az esetekben fellebbeznie kell. A legutolsó fordulóig képviselni fogjuk a magyar családok érdekeit - rögzítette.

A frakcióvezetõ a most bejelentett lépéseket úgy értékelte, hogy az apró betûk korszaka Magyarországon véget ért. Az elszámolás lezárultával át kívánunk térni a tisztességes és fair bankrendszer idõszakára - mondta Rogán Antal.

Szeptember 24-ig elfogadja az Országgyûlés a fogyasztóvédelmi törvénycsomagot

Az Országgyûlés a fogyasztók védelmének erõsítése érdekében szeptember 24-ig elfogadja a már a parlament elõtt fekvõ fogyasztóvédelmi törvénycsomagot. Errõl szintén Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetõje számolt be pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón, ahol a kormánypárti frakciók tapolcai évadnyitó frakcióülésén született döntéseket ismertette.

A tanácskozáson felhatalmazást adtak a kormánynak arra, hogy készítse el és nyújtsa be a parlamentnek azokat a szükséges törvénymódosításokat, amelyek egy nonprofit alapú közmûszolgáltató cég állami tulajdonként történõ létrehozását teszik lehetõvé.

Magyarországon még norvég pénzt sem lehet ellopni

A Norvég alap pénzeivel összefüggésben a frakcióülésen arra a következtetésre jutottak, hogy Magyarországon mindenkire a magyar törvények érvényesek - mondta Rogán Antal. Magyarországon még norvég pénzt sem lehet ellopni, és a civileknek sem lehet lopni - fogalmazott a kormánypárti politikus.

Annak, aki jogszabályt sért, a magyar jogszabályoknak kell alá vetnie magát - jegyezte meg. Hozzátette: azt kérik, mindenki várja meg a szükséges hatósági eljárások lezárását. Rogán Antal egyúttal óvott attól, bárki abba a látszatba keveredjen, hogy esetleg bûnpártolást fedez.

Áttekintik a gyermekvédelmi jogszabályokat

A frakcióvezetõ jelezte: több, a gyermekek védelmével összefüggõ jogszabályt is áttekintenek, ennek részleteirõl a napokban adnak majd tájékoztatást.

Más témában, kérdésre válaszolva azt mondta: az V. kerületi önkormányzat gazdálkodását, vagy választott tisztségviselõket illetõ nyomozásról nincs tudomása, olyan hírek vannak, amelyek arról szólnak, hogy egy ellenzéki polgármesterjelölt kampánycélú feljelentéseket tesz. Ezekben az esetekben õk is feljelentést tettek rágalmazásért - jelezte.

Harrach: szabadjára engedték a bankok profitéhségét

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetõje a bankok elszámoltatása kapcsán kiemelte: polgárellenes gyakorlat volt, amikor szabadjára engedték a bankok profitéhségét. Összegzése szerint a kormány az igazságosság és a tisztesség szempontját érvényesítette egy olyan szférával szemben, amelynek a gazdasági és politikai hatalma nem csekély.

Az uniós támogatásokról azt mondta: az a nagy összegû támogatás, ami az elkövetkezõ hét évben érkezik hazánkba, lehetõvé teszi a felkészülést arra az idõszakra, amikor az önfenntartást a fejlesztések területén meg kell valósítani.

A frakcióülésen az Emmi beszámolójából kiemelve az oktatást rámutatott: azok a nagy változások, amelyek Hoffmann Rózsa korábbi köznevelési államtitkár idején történtek, biztosítják az oktatás feltételeit. Megállapította: azok az iskolák, amelyek eddig bizonytalanságban éltek, nyugodt körülmények között tudják feladatukat ellátni.

A pedagógus életpálya mellett kiemelte az oktatás tartalmi megújítását, a tankönyvek fejlesztését. Értékelése szerint Czunyiné Bertalan Judit személyében olyan államtitkár került a köznevelés élére, aki a folyamatosságot biztosítja, közigazgatási tapasztalatokkal bír, s a rendszer finomhangolását el tudja végezni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!