2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Orosz embargó – Magyarország a zöldség-gyümölcs támogatás ügyének mielõbbi tárgyalását kérte BrüsszeltõlForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-13 09:37:06
Magyarország haladéktalanul az EU Mezõgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel szerdán felfüggesztette az orosz importkorlátozással érintett termelõk megsegítésére korábban megnyílt 125 millió eurós keretösszegû intézkedés végrehajtását.

Errõl a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) tájékoztatta az MTI-t pénteken.

Az MVH közleménye szerint szeptember 10-én Dacian Ciolos mezõgazdasági biztos sajtóközleményben jelentette be, hogy a rendkívüli intézkedés végrehajtását felfüggesztették a tagállamok által leadott aránytalanul magas elõzetes igények miatt. Az elõzetes igények összessége többszörösen meghaladta az EU átlagos éves orosz exportját. Eredeti célkitûzéseinek elérése érdekében a Bizottság rövidesen javaslatokat terjeszt elõ a rendkívüli intézkedések folytatására.

Az MVH közölte: a bizottsági közleményeket követõen Magyarország kérte, hogy az EU Mezõgazdasági Különbizottsága haladéktalanul tûzze napirendjére az ügy tárgyalását annak érdekében, hogy a szükséges nagyságú források átlátható és felelõs felhasználása ténylegesen megvalósuljon. Hozzátették: Magyarország már az intézkedési javaslat korábbi tárgyalása során jelezte, hogy magasabb keretösszeg lenne indokolt.

Az európai jogszabály végrehajtásához szükséges magyar rendelet soron kívül megjelent, azonban az intézkedésre igen alacsony részvételi szándék mutatkozott, mindössze 226 jelentkezõ adott be elõzetes igénylést – tartalmazza az MVH közleménye.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!