2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Négy nagyvárosban ellenõrzik az autók környezetvédelmi állapotátForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-15 10:08:53
Hétfõtõl Budapest mellett három nagyvárosban, Debrecenben, Gyõrött és Szegeden ellenõrzik az autók környezetvédelmi állapotát – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vasárnap az MTI-vel.

A hagyományos közúti akció során 1500-1700 gépkocsi környezetvédelmi állapotát mérik fel hétfõtõl péntekig.

A környezetvédelmi szempontból jól karbantartottnak bizonyuló autók vezetõi jelképes ajándékot, egy szivargyújtós USB csatlakozót kapnak. A szennyezõ autók vezetõinek figyelmét felhívják a rendszeres karbantartás szükségességére – írták a közleményben.

Kiemelték: az ezredfordulón még csak a dízelmotoros autók fele, a benzinmotorosok kétharmada felelt meg a követelményeknek. Az elmúlt években tíz vizsgált autóból kilencnél már nem találtak kifogásolnivalót a szakemberek. A látványos elõrelépésnek köszönhetõen a közlekedési szennyezés negyedével-ötödével csökkent, érdemben javult a levegõminõség a nagyvárosi övezetekben.

Az NFM kitért arra is, hogy a statisztika szerint a budapesti gépjármûállomány fiatalabb és korszerûbb az országos átlagnál, ennek ellenére a legutóbbi ellenõrzések során arányaiban mégis éppen itt nem felelt meg a követelményeknek a legtöbb gépkocsi. Tavaly a fõvárosban a vizsgált autók több mint 12 százalékánál, Debrecenben 10, Gyõrött kevesebb mint 5, Szegeden pedig mintegy 2 százalékánál jeleztek problémát a mûszerek.

A KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Zöld Autó Központja, a NFM felkérésére tizennyolcadik alkalommal szervezte meg az európai mobilitási héthez kapcsolódó akciót, amelynek keretében tíz, közúti környezetvédelmi ellenõrzésekre alkalmas gépkocsi dolgozik majd a négy nagyvárosban, naponta változó helyen, összesen több mint harminc helyszínen.

A Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akcióval kapcsolatos további információk hétfõtõl a http://www.muszakivizsga-auto.hu/akciok.html címen olvashatók – írta közleményében az NFM.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!