2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Hétfõn kezdõdik az idei európai lakossági egészségfelmérésForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-17 19:00:25
A lakosság egészségi állapotát méri fel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfõtõl december 15-ig tartó vizsgálatában, amelyet ötévente minden európai uniós tagállamnak kötelezõ elvégeznie.

A hivatal tájékoztatása szerint a reprezentatív felmérés az ország 532 településén, csaknem tízezer ember személyes megkérdezésével készül. A kérdõívre a válaszadás önkéntes. A véletlen mintavétellel kiválasztott, 15 év feletti válaszadókat a három hónap alatt a KSH igazolvánnyal ellátott kérdezõi keresik fel – hangsúlyozták az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A hivatal bizalmasan kezeli az adatokat, és kizárólag statisztikai célra, összesítve, az egyedi azonosítás lehetõségét kizáróan használja fel, pontosan követve a törvények elõírásait. A felmérés elsõ eredményeit várhatóan 2015 tavaszán hozzák nyilvánosságra.

Egy 2008-as uniós keretrendelet valamennyi tagállamnak elõírja az egészségügyi statisztikai adatszolgáltatási kötelezettséget, többi között az európai lakossági egészségfelmérés bevezetését és ötévenkénti megismétlését. A felmérés 2014-tõl minden tagországban kötelezõ, de Magyarországon 2009 óta már másodszor végzik el. A felmérés célja, hogy az országok egészségügyi mutatói összehasonlíthatók legyenek, továbbá az adatok hozzájárulhatnak az egyes országokon belül az egészségpolitikai intézkedésekhez és az egészségügyi ellátórendszer minõségének javításához – írták.

A közlés szerint a válaszadók egy kisebb csoportjának az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet külön vizsgálatot is szervez, hogy felmérjék az egészséget nagyban meghatározó táplálkozási szokásokat. Az országos táplálkozás és tápláltsági állapot vizsgálatot 122 településen végzik majd, több mint háromezer ember megkeresésével.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!