2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A nyaralók biztosítása drágább a lakásokénálForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-17 19:07:48
Sok biztosító nem vállalja a nyaralók biztosítását, amelyek készek vállalni az azokkal járó kockázatokat, azok is 50-100 százalékkal többért teszik azt a lakásbiztosításhoz képest – közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) szerdán az MTI-vel.

Szeptemberben és októberben 20-20 százalékkal többen kötnek nyaralóra biztosítást, mint más hónapokban, ennek oka az, hogy egész télre üresen marad a ház. Miután a nem lakott épület fokozott kockázatot rejt, így annak a biztosítása is drágább – áll a közleményben.

A hosszabb ideig üresen álló lakóingatlanok esetében növeli a kockázatot, hogy például egy csõtörés, vagy elektromos tûz sokkal tovább rongálja a házat. A betörések is nagyobb kárral járnak az ilyen ingatlanoknál.

A FBAMSZ-tól kapott információ szerint egy 100 négyzetméteres siófoki családi ház – alapszintû – épületbiztosítása állandó lakók esetén évi 18-19,5 ezer forint. Egy ugyanekkora nyaraló, ugyanott 28-30 ezer forintért biztosítható. Ezekben a díjakban azonban nincs benn az ingóságok biztosítása.

A biztosítók gyakran szigorúbb feltételeket szabnak a nyaralókra, mint a lakásokra. A biztonsági zárak és rácsok mellett az is a kártérítés feltétele lehet, hogy a hosszabb idõre üresen hagyott épületben legyen elzárva a központi vízcsap, és lekapcsolva a villanyóra fõkapcsolója.

Miután a nyaralóbiztosítások jóval drágábbak, mint a lakásokra kötöttek, vannak olyanok, akik állandó lakosként jelentik be valamelyik családtagjukat a nyaralóba, így téve olcsóbbá a biztosítást. Ez azonban nem jó ötlet – véli a FBAMSZ. Az állandó lakottság ugyanis könnyen ellenõrizhetõ például a közmûszámlák alapján. Ha pedig a kár vizsgálata során bebizonyosodik, hogy a biztosított lakóház valójában nyaraló, a biztosító jogosan tarthatja vissza akár a teljes kártérítést is.

A MABISZ adatai szerint mintegy 3 millió biztosított lakás van ma Magyarországon. A FBAMSZ becslése szerint ennek a 10-15 százaléka nyaraló. Az arány azért is alacsony, mivel sok nyaraló nem biztosítható területen – például ártérben – fekszik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!