2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Eszközkezelõ: közelít a 23 ezerhez az ingatlanok számaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-21 09:10:05
A Nemzeti Eszközkezelõ (NET) Zrt. 2012. január 1-jei indulásától 2014. augusztus 31-ig 22 593 ingatlan felajánlást fogadott be, amivel mintegy 102 ezer ember lakhatását tette lehetõvé - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint az állam részére felajánlott ingatlanok száma az év végére nagy valószínûséggel eléri az eredetileg célul kitûzött 25 ezret, ezzel mintegy 110 ezer ember lakhatása rendezõdik megnyugtató módon.
Az eszközkezelõnek felajánlott ingatlanok többsége a keleti országrészben, azon belül is Borsod-Abaúj-Zemplén (2387) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (2210) található, de jelentõs számú ingatlan található Pest megyében (1779) is.

A NET szerint a program hatékonyságát mutatja, hogy minden abban felhasznált költségvetési forint 2,16 forint hitelintézeti követelést vált ki. Az indulás óta felhasznált 39,5 milliárd forint költségvetési forrás eddig összesen 85,3 milliárd forint jelzáloghitel-tartozásból fakadó hitelintézeti követelést szüntetett meg. A NET-programba bekerült hiteladósok átlagosan 8 millió forint jelzáloghitel tartozás visszafizetése alól mentesülnek. A felajánlott ingatlanok átlagos forgalmi értéke a jelzálog-hitelszerzõdés megkötésekor 8 millió forint volt, az ebbõl számított, NET által fizetendõ átlagos vételár 3,6 millió forint körül alakult.

A bérlõk méltányos, az ingatlanok eredeti forgalmi értékébõl jogszabály alapján kiszámított lakbért fizetnek. A NET-programba 2014. augusztus 31-ig bekerült családok jelenleg átlagosan 9800 forint bérleti díjat fizetnek lakhatásukért - közölte az eszközkezelõ. A NET-program a legnehezebb helyzetû hiteladósokon segít, célja a szociálisan rászoruló, forint- vagy devizaalapú jelzáloghitelüket fizetni nem tudó családok lakhatásának hosszú távú megoldása. A programhoz csatlakozók egyrészt mentesülnek a jelzáloghitel szerzõdésbõl fakadó tartozásuk visszafizetése alól, másrészt méltányos bérleti díj ellenében határozatlan ideig használhatják az államnak megvételre felajánlott ingatlant - írta közleményében az eszközkezelõ társaság.

A NET a jövõben - az állam nevében és javára - életjáradékot nyújtó cégeket is vásárolhat a parlamentnek pénteken benyújtott pénzügyi csomag szerint. A Nemzeti Eszközkezelõ az életjáradékot nyújtó cég helyébe lép úgy, hogy a jövõben õ fizeti az életjáradékot, viszont megszerzi a lakások tulajdonjogát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!