2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Ha ebbõl a vevõ készpénzt akar látni, a boltnak fizetnie kellForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-23 11:58:29
Az egyszer használatos csomagolószer a gyártóknak és a kereskedõnek jó üzlet, hiszen minden egyes értékesítéskor újabb és újabb papír, mûanyag vagy alumínium darabot adnak el a vevõknek – errõl is szó volt a Napközben szerdai adásában.

Egyre inkább gond az üvegvisszaváltás. Úgy tûnik, mintha a termékpálya szereplõi közül csak a vásárlónak érné meg visszaváltani a göngyöleget. A gyártók és így a kereskedõk egyre kevesebb üveget vesznek vissza. Az üveg így jó esetben a befõzések hasznos kelléke lesz, esetleg a szelektív gyûjtõbe kerül, rosszabb esetben a háztartási hulladéktárolóba dobják.

Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivõje a Napközben emlékeztetett rá, hogy a vonatkozó jogszabály szerint a vevõk nem csak oda vihetik vissza az üres üvegeket, ahol a terméket vásárolták, hanem gyakorlatilag bármely – 200 négyzetméternél nagyobb eladóterû – üzletbe, amely hasonló profilú. Azt is érdemes tudni, hogy ha a fogyasztó készpénzbe akarja megkapni a betétdíjat, akkor a bolt nem kötelezheti az összeg levásárlására.

Az szintén szabálytalan, ha a vásárláskor számítottnál kisebb betétdíjat állapítanak meg a visszaváltáskor. A boltok esetlegesen különbözõ betétdíjai miatt sokszor a fogyasztók is szemfülesek. Ha valaki az egyik boltban 10 forintot fizetett pluszba a palackért, de olyan helyen váltja vissza, ahol 40 forint a betétdíj, akkor kereshet is az üvegeken – tette hozzá. Ha az a probléma, hogy üvegvisszaváltó automatát üzemeltet a bolt, de az épp nem mûködik, illetve nem tudja visszavenni a palackokat, akkor ezt hagyományos módon – manuálisan – kell megtennie a boltosoknak.

Fodor Attila, a CBA áruházlánc kommunikációs igazgatója a Kossuth Rádió mûsorában arról beszélt, tapasztalatuk szerint az emberek egyre kevesebb úgynevezett többutas csomagolóanyagot visznek vissza, ezért a gyártók fõleg egyutas csomagolóanyagokat használnak.  Ez azt jelenti, hogy az üvegcsomagolást jelentõs részben papír, mûanyag vagy alumínium dobozokra, palackokra cserélték.

Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség ügyvezetõje szerint célszerû lenne, ha minél több betétdíjas üveg lenne forgalomban. Az Európai Unió szabályai értelmében ugyanis Magyarországnak az általa évente termelt 100 ezer tonna üveghulladék legalább 60 százalékát hasznosítania kell. A kvóta ráadásul emelkedik, az újabb, még formálódó szabályok szerint az újrahasznosított üveg aránya el kell majd, hogy érje a 70 százalékot. Magyarország jelenleg nem teljesíti az elõírt szintet, mert az üvegszemét a hulladékok között a legkedvezõtlenebb tulajdonságú, így nem könnyû újrahasznosítani – fogalmazott.

Vámosi Oszkár szerint látni kell, hogy az egyutas csomagolószer a gyártóknak és kereskedõnek jó üzlet, hiszen minden egyes értékesítéskor újabb és újabb csomagolószert adnak el a vevõknek, gyakorlatilag a járulékosan megvásárolt papír, mûanyag és alumínium is árucikk lesz. Ezzel szemben, az akár ötven-száz alkalommal megforduló üvegcsomagolás nem hoz ekkora hasznot. Ebben a helyzetben tehát a gyártónak és a kereskedõnek az az érdeke, hogy az a rendszer egyutasság felé mozduljon el.

A „kaput” részben az nyitotta meg, hogy Magyarország a rendszerváltást követõen megszüntette a kötelezõ betétdíjat. Ezen kívül a fogyasztói szokások is változtak, a vevõk például elõnyben részesítik a nagyobb, könnyebb, kényelmesebb pillepalackokat az üvegekkel szemben. Mégis, a témában két és fél éven át készített hatástanulmány azt mutatta, hogy összességében a visszaváltható üvegnél nincs jobb csomagolószer, környezetvédelmi és gazdasági szempontból sem.

Vámosi Oszkár beszámolt róla, hogy egy most elnyert európai uniós támogatás révén megnyílt a lehetõség a magyarországi hasznosítási kapacitások kiépítése elõtt. Ebben az ügyben ugyanis az további nagy probléma, hogy Magyarországnak nincs megfelelõ üveghasznosító „képessége”, jelenleg 500 meg 1000 kilométerekre kell elszállítani a hulladékot, ami egyszerûen nem éri meg – mondta.

Az OHÜ ügyvezetõje szerint azonban haladás eddig is volt, az utóbbi idõben nagyon fellendült az üvegvisszagyûjtés, a 100 ezer tonna hulladékból már most 45 ezer tonnát újrahasznosítanak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!