2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A zöldség-, gyümölcsfogyasztást népszerûsítik Észak-MagyarországonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-24 08:51:31
Az uniós program Lengyelországban és Magyarország két régiójában, Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön élõknek nyújt fõzési és táplálkozási tanácsokat. Az esemény nyitórendezvényét kedden tartották Miskolcon.

Az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Fõigazgatósága Az egészséges család címmel indította el programját, ennek részeként azt vizsgálja, melyek a leghatékonyabb eszközök a lakosság zöldség- és gyümölcsfogyasztásának növelésére - mondta Perger István, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének kommunikációs vezetõje a projekt miskolci megnyitóján.

Észak-Magyarországon Miskolcról, Egerbõl, Gyöngyösrõl, Salgótarjánból, Ózdról, Kazincbarcikáról és Balassagyarmatról regisztrálhatnak a résztvevõk, akik másfél éven át rendszeresen zöldség- és gyümölcscsomagokat, valamint az elkészítésükhöz recepteket kapnak majd. Három korosztályt ösztönöznek a zöldség- gyümölcs fogyasztására: a 10-16 év közötti fiatalokat, a várandós nõket és a 65 év fölöttieket.

Béres Alexandra, a program nagykövete hangoztatta: a csomagokat fõzési és táplálkozási tanácsokkal egészítik ki. Mint mondta, hagyományos és egészséges recepteket állított össze, hogy a részvevõk megismerjék, milyen sokszínûvé tehetõ étrendjük a zöldségek, gyümölcsök felhasználásával.

Biró Lajos táplálkozás-egészségügyi szakértõ, klinikai laboratóriumi szakorvos felhívta rá a figyelmet, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos részét képezi a megfelelõ mennyiségû és változatos formájú zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Számos táplálkozási vizsgálat eredményei alapján elmondható, ezek rendszeres fogyasztása segít több krónikus betegségcsoport - például a 2. típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, egyes daganatos betegségek - kialakulásának megelõzésében, valamint ezek kockázatának csökkentésében.

Kitért rá, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az egy fõre jutó hazai gyümölcsfogyasztás 1997-ben még 123 gramm volt naponta és fejenként, 2011-ben viszont már csak 104 gramm. Hasonló mértékben csökkent a zöldségfogyasztás is, ami azt jelzi, hogy egyre távolodik az érték az ideálisnak tartott napi 450-500 grammnyi zöldség- és gyümölcsfogyasztástól.

Zsiga Marcell, Miskolc alpolgármestere azt mondta, a programban résztvevõk a 12 hónapban az idénynek megfelelõ, többségében helyi termelõktõl származó zöldségeket és gyümölcsöket kapnak. Az egészséges család elnevezésû programra szeptember végéig lehet jelentkezni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!