2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A szén-monoxid-mérgezés veszélyére figyelmeztet az OKFForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-25 08:27:10
A fûtési szezon közeledtével érdemes ellenõriztetni a tüzelõ- és fûtõberendezéseket, a kéményeket és a szén-monoxid-érzékelõt, mert így megelõzhetõk a minden évben halálos áldozatokat követelõ balesetek – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság és az Országos Tûzmegelõzési Bizottság az MTI-vel.

A közleményben figyelmeztettek: a tüzelõ- és fûtõberendezések, az égéstermék-elvezetõ és szagelszívó rendszerek meghibásodása, valamint a helytelen mûszaki megoldások tüzet, robbanást, füstmérgezést vagy szén-monoxid-mérgezést okozhatnak. Emiatt érdemes ellenõriztetni ezeket a berendezéseket még a fûtési szezon kezdete elõtt.

A szén-monoxid veszélyessége abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan és szervezetre gyakorolt hatásai – rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság – könnyen összetéveszthetõek más betegségek tüneteivel.

Idén már több mint 270-szer riasztották a tûzoltókat szén-monoxid-mérgezéshez, 237-en szenvedtek valamilyen fokú mérgezést, és 12 ember vesztette életét emiatt. A szén-monoxid-mérgezések többsége valamilyen hibás mûszaki kialakításra, a karbantartás hiányára vagy mûszaki meghibásodásra vezethetõ vissza – hangsúlyozták.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!