2024. június 20. Csütörtök, Rafael.
 
Így néz ki az új 10 eurós bankjegyForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-26 09:04:55
Címkék: Bihari hírek, euro
Szeptember 23-án, kedden kerül forgalomba az új 10 eurós bankjegy, de a régi 10 eurósokat sem vonják ki egyelõre - adott ki közleményt hétfõn az Európai Központi Bank (EKB).

Az új bankjegy az 5 eurós után az úgynevezett Európa-sorozat második tagja, a második euróbankjegy, amely megújul. Az új 10 eurós nehezebben hamisítható és könnyebben ellenõrizhetõ - tudatta az EU jegybankja.

Kulcsfontosságú, hogy aki euróbankjegyeket használ, az ezt a jövõben is teljes bizalommal megtehesse. Ezt a célt szolgálja az Európa-sorozat - idézi a kommüniké Yves Merscht, az EKB igazgató tanácsának luxemburgi tagját, aki a bankjegykibocsátásért felel a jegybankban.

Az új 10 eurós biztonságát szolgálja az új hologramcsík és az új vízjel is, amelyeken Európa látható a görög mitológiából. Emellett a rajta található számjegy a bankjegyet megdöntve smaragdzöld és sötétkék árnyalatban csillog, ami gyakorlatilag egyetlen mozdulattal ellenõrizhetõ. Az uniós jegybank emellett már 9 hónappal a hivatalos bevezetést megelõzõen rendelkezésére bocsátotta a bankjegyet azoknak a vállalatoknak, amelyek a pénzek eredetiségét ellenõrzõ berendezéseket gyártanak.

Frankfurt arról is beszámolt, hogy az eurózóna tagállamainak jegybankjai megerõsítették: minden tõlük telhetõt megtettek, hogy az új bankjegy bevezetése zökkenõmentes legyen.

A közlemény arra is kitér, hogy a régi 10 eurósok továbbra is forgalomban maradnak, és a készleten lévõ tartalékokat is ki fogják bocsátani, csak késõbb vonják majd ki õket a forgalomból.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!