2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Simicskó: Be kell tiltani a kiskorúak ketrecharcátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-29 09:57:53
Elkészült a javaslat a sporttörvény módosítására annak megakadályozása érdekében, hogy kiskorúak részére ketrecharcot lehessen rendezni - jelentette be Simicskó István, az Emberi Erõforrások Minisztériumának sportért felelõs államtitkára.

Azt mondta, bízik benne, hogy a parlament még õsszel elfogadja a javaslatot, amelyrõl az utolsó szakmai egyeztetést a többi sportág vezetõjével és gyermekvédelmi szakemberekkel csütörtökön tartották.

Az MTI kérdésére kifejtette: a sporttörvény módosítása ellehetetlenítené ezeknek a küzdelmeknek a szervezését. Emellett általános jellegû szigorításokat is bevezetnének, például elõírnák a versenyeken a kötelezõ sportorvosi jelenlétet, a védõfelszerelések edzéseken történõ kötelezõ alkalmazását. A sportfegyelmi eljárást és adott esetben kizárást is lehetne alkalmazni a szabályokat megszegõ szervezetekkel szemben. Emellett pénzügyi szankciókat is ki lehetne szabni a szabályokat megszegõ szervezetekkel szemben - ismertette az államtitkár.

Simicskó István emlékeztetett arra, hogy a nyáron Csepelen történt ketrecharc ügyében - ahol kiskorúak meg is sérültek - a Kereszténydemokrata Néppárt feljelentést tett az ügyészségen. A nyomozás eredményétõl teszik függõvé, hogy kezdeményezik-e a büntetõ törvénykönyv módosítását is. Jelenleg is tartalmaz a Btk. a kiskorúak veszélyeztetésére vonatkozó tényállást, amelyet alkalmazni lehet a kiskorúak ketrecharcának ügyében - mutatott rá. A cél az, hogy a kiskorúak ilyen jellegû, szabályok nélküli full contact küzdelmét betiltsuk - hangsúlyozta Simicskó István.

Leyrer Richárd, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: a MOB elnöksége elhatárolódott az ilyen típusú küzdelmektõl, amelyek, mint fogalmazott, az utcai harc legrosszabb hagyományait folytatják. Jelezte: egyeztettek az MMA-s szervezetekkel, és megállapodtak velük abban, hogy 14 éven aluliak számára nem rendeznek ilyen küzdelmeket.

A MOB alelnöke arra kérte a szülõket, bármilyen küzdõsport edzésére is viszik el gyermeküket, gyõzõdjenek meg arról, hogy az edzõnek van-e megfelelõ képzettsége. Egy kérdésre válaszolva hangsúlyozta: égetõ szükség van Magyarországon az edzõképzésre, a licencrendszer általánosítására.

A Blikk június 10-én számolt be arról, hogy szegény sorsú tizenéves gyerekeket verekedtetnek egymással az egyik legkeményebb küzdõsportban, az MMA-ban, fejvédõ nélkül, felnõtt szabályok szerint, és a egy versenyen három gyerekhez is mentõt hívtak súlyos sérülés miatt. Az ügyben a KDNP feljelentést tett az ügyészségen, a rendõrség pedig nyomozást rendelt el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!