2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Januártól jár vissza pénz a devizahiteleseknekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-29 10:15:53
A végeredményt senkinek sem kötelezõ elfogadnia. Elõször a bankoknál, aztán a Pénzügyi Békéltetõ Testületnél tehetnek panaszt az ügyfelek, végsõ esetben a bíróságtól is segítséget kérhetnek.

A jövõ év elején, akár már januárban is fontos levelet hozhat a postás. A bankoknak ugyanis január 15. és november 30. között postázniuk kell ügyfeleiknek az elszámolást. A levélben szerepelni fog hogy kinek, mennyi pénz jár vissza a tisztességtelenül alkalmazott árfolyamrés és az egyoldalú szerzõdés módosítások miatt.

Pénz csak annak járhat vissza, aki még most is tartozik a bankjának, vagy akinek 2009. július 26-a után szûnt meg a szerzõdése. Akinek korábban lezárult a hitele, annak csak abban az esetben járhat vissza bármi, amennyiben a pénzintézet átadta az adósságot egy követeléskezelõnek és azzal, még azóta sem tudott megállapodni. Akinek még jelenleg is élõ szerzõdése van, annak automatikusan küldik majd az elszámolást. Aki viszont már kifizette a hitelét, annak elõször kérnie kell a pénzintézettõl, hogy neki is számolják ki: mennyi pénz járhat vissza. És csak ezután kapja meg a levelet.

Ahány hitel, annyi féle elszámolás várható - ami függ a hitelfelvétel idõpontjától, nagyságától és a futamidõtõl. A híradónak nyilatkozó szakértõ szerint egyelõre csak becsülni lehet, hogy mennyi pénz járhat vissza az adósoknak. A jegybank ugyanis csak ezután fogja kidolgozni azt a képletet, ami alapján ezt pontosan ki lehet számolni. Elõreláthatólag bõ egy hónap múlva jelenik meg a rendelet, amely tartalmazza a képletet – mondta Vonnák Balázs, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója a Duna Híradójában. A szakértõ szerint addig is, amíg elkészül a képlet, a hiteleseknek is van teendõjük.

Kézdi Zsolt, a Banki Hiteltanácsadók Egyesülete elnöke elmondta: érdemes addig a hitellel kapcsolatos adatokat összegyûjteni. Így amikor majd az adós a banktól megkapja az elszámolást ellenõrizni tudja, hogy helyes-e az összeg. Felhívta a figyelmét az adósoknak arra is, hogy a bank honlapját figyeljék, hiszen a bankoknak a honlapon kell közzétenniük, mikor tekintik lezártnak a visszafizetéseket. Ennek azért van jelentõsége, mert az onnan számított 30 napon belül van lehetõség arra, hogy az ügyfelek jelezzék, ha nem értenek egyet az elszámolás végeredményével. A panaszt telefonon és írásban is meg lehet tenni, elõször a saját bankjuknál. Ha pénzintézet elutasítja a kifogásokat, akkor a Pénzügyi Békéltetõ Testület elé kerül az ügy, gyorsított eljárásban. Ezt követõen a bírósághoz fordulhatnak az ügyfelek.

Bár az új képlet, pontosabban a képletek még nincsenek meg, ennek ellenére már több gazdasági portál is kiszámolta, hogy kinek, mennyi járhat vissza. Ezek az összegek eltérõek, de mindegyik számítás szerint egy átlagos devizahiteles több mint egymillió forintot is kaphat majd bankjától. Illetve a többségnél ennyivel csökkenhet a tõketartozás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!