2021. november 29. Hétfő, Taksony.
 
A kormány tovább növeli a gázellátás biztonságátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-29 10:25:48
A kormány további intézkedéseket tesz a magyar lakosság biztonságos gázellátása érdekében: péntektõl tovább növeli a Magyarországra irányuló gáz beszállítását, hogy felgyorsítsa a télre való felkészülést - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtök este az MTI-vel.

Közleményük szerint a magyar gáztárolók feltöltése az elsõdleges, mindent megelõzõ cél. Hangsúlyozzák, hogy a földgázszállítás az orosz-ukrán konfliktus ellenére zavartalan. Az ország gázellátása biztosított, a biztonsági gázkészlet nagysága az elõírásoknak megfelelõ, a tárolók töltöttségi szintje jelenleg 56,6 százalékon áll és a betárolás mostantól felgyorsul - olvasható a közleményben.

Elõzõleg az FGSZ Földgázszállító Zrt. közölte, határozatlan idõre megszakította az Ukrajna felé, a Testvériség vezetéktõl független távvezetéken keresztül történõ földgázszállítást csütörtökön délután. A tájékoztatás szerint az intézkedés oka, hogy a rendszerhasználók értesítése szerint szeptember 26-ától nõ a beszállítási igény.

A Naftogazt váratlanul érte az FGSZ földgázszállításának szüneteltetése

A Naftogaz ukrán gázszolgáltatót váratlanul érte az, hogy az FGSZ Földgázszállító Zrt. csütörtök délután határozatlan idõre megszakította a Testvériség vezetéktõl független távvezetéken keresztül történõ földgázszállítást Ukrajna felé.

Az ukrán vállalat az MTI-nek küldött közleményében azt írta: nem tudta elérni a magyar gázszállítót, hogy tájékoztatást kapjon tõle a gázszállítás leállásának okairól és idõtartamáról, és tudomásuk szerint a nyugat-európai gázszolgáltatók sem kaptak az FGSZ-tõl semmilyen "meggyõzõ" magyarázatot az intézkedésre.

A Naftogaz sajnálatát fejezte ki az FGSZ döntése miatt, és felszólította a magyar partnervállalatot, hogy tartsa tiszteletben a szerzõdésbõl fakadó kötelezettségeit, illetve az uniós jogszabályokat. Szerintük a döntés ellentétben áll az Európai Unió egységes energiapiaci alapelveivel.

Az ukrán cég közleményében emlékeztet arra, hogy a leállás néhány nappal Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatójának hétfõi budapesti tárgyalása után, illetve néhány órával a háromoldalú ukrán-orosz-EU gáztárgyalások újabb berlini fordulója elõtt történt.

"Sem az EU-tagországok, sem Ukrajna nem helyezhetõ politikai nyomásgyakorlás alá energiával való zsarolás révén" - szögezték le ezzel kapcsolatban, reményüket fejezve ki egyben: a hirtelen leállásnak nem lesznek váratlan hatásai az ukrán gáztranzitrendszer stabilitására.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. csütörtök este közölte az MTI-vel, hogy határozatlan idõre megszakította az Ukrajna felé, a Testvériség vezetéktõl független távvezetéken keresztül történõ földgázszállítást aznap délután, a szállítás szeptember 25-én 18 órától leállt.

A közlemény szerint az elrendelt megszakítás oka, hogy a rendszerhasználók értesítése szerint a szeptember 26-i gáznaptól kezdõdõen jelentõsen megnõ a beszállítási igény. Az ellátásbiztonság és a hálózati egyensúly fenntartása érdekében a beregdaróci csomópont kapcsolását át kell alakítani olyan módon, hogy a csomóponthoz kapcsolódó valamennyi távvezeték az ország belseje felé történõ szállításra legyen alkalmas.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. felhívta a figyelmet arra, hogy 2013 márciusa óta az Ukrajnába irányuló szállításhoz rendelkezésre álló, éves szinten 6,1 milliárd köbméter - napi szinten 16,8 millió köbméter - mennyiségû földgáz kiszállítását lehetõvé tévõ kapacitást a mindenkori technikai és kereskedelmi feltételek függvényében, megszakítható módon, tehát nem garantáltan biztosította.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ugyancsak csütörtök este közölte az MTI-vel: a kormány további intézkedéseket tesz a magyar lakosság biztonságos gázellátása érdekében, péntektõl tovább növeli a Magyarországra irányuló gáz beszállítását, hogy felgyorsítsa a télre való felkészülést.

A közlemény szerint a magyar gáztárolók feltöltése az elsõdleges, mindent megelõzõ cél. Hangsúlyozzák, hogy a földgázszállítás az orosz-ukrán konfliktus ellenére zavartalan. Az ország gázellátása biztosított, a biztonsági gázkészlet nagysága az elõírásoknak megfelelõ, a tárolók töltöttségi szintje jelenleg 56,6 százalékon áll és a betárolás mostantól felgyorsul.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!