2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A káposztafejek hétvégéje HajdúhadházonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-30 08:09:44
Ismét a káposzta lesz a fõszereplõ Hajdúhadházon. A korábbi évekhez hasonlóan a káposzta betakarítás, savanyítás idõszakában kerül megrendezésre az egy évtizedes múlttal rendelkezõ Hadházi Káposztás Napok. A rendezvény ideje alatt, az egyébként is élettel teli alföldi kisváros lüktetõ gasztronómiai csodává válik.

A háromnapos rendezvénysorozat célja, hogy bemutassa a településen régi idõkre visszanyúló, káposztatermesztéssel és feldolgozással kapcsolatos helyi hagyományokat, megteremtve ezzel a káposzta-feldolgozás folytatásának lehetõségét a fiatalabb generációk számára, illetve, hogy a káposztatermesztés csínját-bínját megismertesse a város határain kívül élõkkel is.

Szeptember 26-án, a rendezvény elsõ napján, szellemi táplálékként a káposztatermesztés, savanyítás tudományos és gyakorlati ismereteit vehetik magukhoz az érdeklõdõ látogatók II. Hajdúhadházi Káposztatermesztési és Savanyítási Konferencia keretei között.

A rendezvény második napja (szeptember 27.) a Karászi Endréné Emlékfutással kezdõdik a hagyományõrzõ programok sora. Minden évben emlékezetes élményt nyújt a Káposztás Kupa, a kettesfogatok kombinált fogathajtó versenye, a motoros találkozó és felvonulás, a Hagyományos múlt – Régi idõk járása címû  kiállítás. A napot kosárlabdagála zárja.

A rendezvény harmadik, egyben utolsó napján (szeptember 28.), természetesen a káposztás ételeké a fõszerep. A legkülönfélébb ételvariációkkal találkozhatunk, ha kilátogatunk a rendezvényre: töltött káposztát ehetünk hadháziasan, borsodi módra, de még uborkafüves változatban is, és akkor sem csalódik az ember, ha egy kis káposztás sztrapacskára, káposztás-csülkös paszulyra, kásás káposztára, toroskáposztára, székelykáposztára, vagy sonkás-sajtos-káposztás palacsintára vágyik.

A káposztás fõzõversenyen mérettethetik meg magukat a versenyzõk a Vásártéren. Itt egész napos színpadi mûsorokkal – helyi általános iskolás gyerekek népdalkörének, néptánccsoportjának produkciói, vendégelõadók hagyományõrzõ elõadásai, bajvívó magyarok katonai hagyományõrzõ- és solymász bemutatói, Margitai Borisszák, Váradi Dalnokok férfikórusa és Szeredás Népzenei Együttes – várják a látogatókat.

A programok között játszóház, arcfestés, „Régi idõk vidámparkja”, lovagoltatás, íjászat, kirakodóvásár és egészségsziget vonul fel.
A gasztronómiai élmények mellett a szórakozni vágyok is elégedettek lehetnek: 13 órától HoneyBeast élõkoncert, azt követõen A Nyughatatlan, majd Dér Heni, 17 órától pedig Charlie élõnagykoncert keretében nézhet az ég felé, a whisky helyett káposztás étkektõl fáradó vendég sereg. A rendezvény záró akkordjait DJ Zales szolgáltatja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!