2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Indul a fûtési szezon - Ellenõrizni kellForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-30 08:47:07
Szerda reggel már fagyhat is néhány helyen. A katasztrófavédelem a kazánok, fûtõtestek és a kémények ellenõrzésére figyelmeztet mindenkit.

Országszerte átlagosan csaknem 10 fokot csökkent a hõmérséklet vasárnap óta, fõként éjszakánként van nagyon hideg, ezért fûtenek egyre több helyen. A Katasztrófavédelem arra figyelmeztet: sokan nem ellenõrzik a fûtõberendezések állapotát, pedig ez akár életet is menthet.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság szóvivõje szerint szükséges a figyelmeztetés, mert sokszor már õsszel elõfordulnak azok a tipikus balesetek, amelyek a karbantartás hiányára vagy a nem megfelelõ mûszaki kivitelezésre vezethetõk vissza.

A fõvárosban 1 millió kémény van, 10 százalékuk hibás vagy életveszélyes. Müller Máté, a Fõvárosi Kéményseprõipari Kft. szóvivõje azt mondta egy rosszul mûködõ kémény vagy egy nem megfelelõ tüzelõberendezés nemcsak a lakók vagyonát, hanem életét is veszélyezteti.

A szénmonoxid-riasztót fejmagasságba érdemes felszerelni – állítja a szakember. Horváth Zoltán, a Dr. GAS mûszaki igazgatója elmondta érdemes ajtó vagy szellõzõ közelében felszerelni a riasztót.

Idén január óta több mint 270-szer riasztották a tûzoltókat szén-monoxid-mérgezéshez, 12 ember életét már nem sikerült megmenteni. Az esetek többségében a hibás mûszaki kialakítás, illetve a karbantartás hiánya állt a tragédia hátterében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!