2024. május 11. Szombat, Ferenc.
 
Új klub nyílt idõseknek az óbudai gázgyári lakótelepenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-30 08:54:21
A nappali ellátást nyújtó intézményt Tarlós István fõpolgármester és Bús Balázs (Fidesz-KDNP) III. kerületi polgármester adta át.

Az Almási Balogh Loránd Idõsek Klubja ünnepélyes megnyitóján Tarlós István arról beszélt, hogy Budapesten körülbelül 430 ezer 60 évnél idõsebb ember él, a 125 ezer lakosú Óbudán az idõsek száma pedig jóval 40 ezer felett van. Mivel a nõk nagyobb arányban vállalnak munkát, és eltûntek a többgenerációs családok, az idõsekrõl másképpen kell gondoskodni - mondta Tarlós István.

Beszámolt róla, hogy a fõvárosi idõsek ellátásáról több mint nyolcvan intézmény gondoskodik, ebbõl tizenkettõt a fõváros mûködtet, hetet a város közigazgatási határán belül, ötöt azon kívül. A fõváros csaknem négyezer ember ellátásáról gondoskodik, és évente körülbelül tízmilliárd forintot költ erre a feladatra.

A fõpolgármester kijelentette: a III. kerület élenjár a szociális feladatok ellátásában, Óbuda szociális rendszerében körülbelül 2000 idõs emberrõl gondoskodnak. Az idõsek ellátásához kapcsolódó, a ciklusban elért eredmények között példaként említette Tarlós István az újpesti és a XVIII. kerületi intézmény megújítását.

Szólt arról, hogy az új idõsek klubját - amely a kilencedik a kerületben - a lakótelep egyik szociális épületében nyitják meg, a klub egyszerre mintegy 80 embert tud befogadni. Az épületet a fõváros ingyen bocsátotta rendelkezésre, a felújításról és a berendezésrõl a III. kerület gondoskodott.

Bús Balázs beszédében szólt arról, a rendszerváltás követõen a gázgyári területen semmi nem történt, emiatt a gázgyár teljesen lepusztult, a balliberális fõvárosi városvezetés az itt élõket magára hagyta. Kiemelte, a jelenlegi önkormányzati ciklusban a fõvárosi önkormányzattal együttmûködve megkezdõdhetett a kármentesítés. Az épített környezet rehabilitációját a helyben élõk közösségeinek újjáépítésével kell folytatni - hangsúlyozta.

Az idõsek klubját befogadó épület falán a lakótelep átadásának századik évfordulója alkalmából elhelyezték Almási Balogh Loránd építészmérnök, a gázgyári lakótelep tervezõjének emléktábláját, amelyet Tarlós István és Bús Balázs leplezett le

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!