2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Megszûnhet a tényleges életfogytiglanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-30 09:11:04
A módosítás elõzménye, hogy tavasszal a strasbourgi bíróság megalázónak nevezte a tényleges életfogytiglan magyarországi alkalmazását.

Három vádlottat ítélt életfogytig tartó fegyházra elsõ fokon a Fõvárosi Törvényszék januárban az ároktõi ügyben. Közülük kettõt kizárt a feltételes szabadságra bocsátás lehetõségébõl. Mégsem lehetetlen, hogy Rostás Elemér és fia egyszer még szabad lesz. Mivel a tényleges életfogytiglant a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága májusban egy magyar elítélt beadványa alapján megalázónak minõsítette.

Az Igazságügyi Minisztérium a jelenlegi szabályozás módosítására készül - mondta a tárca államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára elmondta, hogy javaslatuk szerint 40 év után hivatalból felállított kegyelmi bizottság vizsgálná meg az elítélt alkalmasságát a kegyelmi elõterjesztésre. A kegyelmi eljárást egy bírói tanács folytatná le, a végsõ döntést az államfõ hozná meg.

Elutasítja a jelenlegi szabályozás felpuhítását a halálbüntetés visszaállításáért évek óta kampányoló volt sárszentmihályi polgármester, akinek fiát 1992-ben rablógyilkosok ölték meg. Tóth Tamás azt mondja, a büntetés csak akkor éri el a célját, ha elrettentõ.

Bánáti János ügyvéd, a kamara elnöke szerint Strasbourg üdvözli majd a módosítást, de nem sok elítélt lesz, aki megéri a kegyelmi eljárást.

A magyar börtönökben összesen 44-en töltik tényleges életfogytig tartó büntetésüket. Közülük 33-nak már jogerõs az ítélete.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!