2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Jöhet a szociális életpályamodellForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-30 09:20:10
Az a cél, hogy a mainál lényegesebben tervezhetõbb, kiszámíthatóbb legyen a szociális szakma, hivatássá váljék, vonzó pálya legyen - jelentette ki az Emberi Erõforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkára.

A kormány elkötelezte magát a szociális területen dolgozó szakemberek megbecsülése mellett - jelentette ki az Emberi Erõforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkára, Czibere Károly. Kifejtette: a megbecsülés bizonyítékaként a kormány szeretné bevezetni a szociális életpályamodellt. A szakemberek munkájáért járó köszönet mellett ugyanis fontos a megfelelõ bér garantálása és a kiszámítható életpálya megteremtése.

Felidézte: tavaly decemberben a kormányzat 2014-re bérpótlékot állapított meg a szociális területen dolgozóknak, továbbá hat, a szociális életpálya kidolgozásával foglalkozó munkacsoportot állítottak fel. A munkacsoportok összeállították javaslataikat a bértáblával, a képzéssel és továbbképzéssel, az elõmeneteli rendszerrel, az érdekegyeztetéssel és a szabályozási környezet átalakításával kapcsolatban. Az a cél, hogy a mainál lényegesebben tervezhetõbb, kiszámíthatóbb legyen a szociális szakma, hivatássá váljon, vonzó pálya legyen - hangoztatta az államtitkár.

Czibere Károly elmondta: a munkacsoportok összeállítása alapján szeptember elejére elkészült a kormányzat elsõ javaslata, amelyet a szakértõk újratárgyalnak, és a tárca október közepén szeretné a kormány elé vinni a végsõ változatot. Ha a döntés megszületik, januártól bevezetik az intézkedéseket. Megemlítette, hogy a szociális területen 93 ezer ember dolgozik.

Kothencz János, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje a sajtótájékoztatón az életpályamodell tervezett bevezetésérõl szólva azt mondta: ez a tárcának már régi adóssága. Emellett nagyon fontosnak nevezte a fiatalítást is a szakmában, hiszen - mint mondta - egyre többen vannak, akik nyugdíj elõtt állnak, a fiatalok pedig szinte még dolgozni sem kezdenek, és máris elhagyják a pályát. A kormány új programja perspektívát biztosít nekik is - tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!