2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Nagyobb betûméretben kell feltüntetni az élelmiszerek jellemzõitForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-01 07:55:41
A jövõben az elõrecsomagolt élelmiszereken nagyobb betûmérettel és könnyebben észrevehetõ helyen lesznek olvashatók mindazok a kötelezõen feltüntetendõ adatok, amelyek a vásárlók könnyebb eligazodását segítik – az errõl szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

A földmûvelésügyi miniszter rendelet-tervezetének indoklása kiemeli: a kötelezõ jelölési elemek olvashatósága eddig a magyar nyelvû kiegészítõ címkén nem volt azonos nagyságú az idegen nyelvû jelölésekkel. Az új szabály így szól: a magyar nyelvû megnevezést legalább a csomagoláson legnagyobb betûnagysággal feltüntetett idegen nyelvû megnevezés betûnagyságával kell feltüntetni.

Ez a kötelezés a feldolgozott élelmiszerek elõállításával és kereskedelmével foglalkozó vállalkozásokat terheli.

A másik új szabály a tejre vonatkozik: a fõ látómezõben a csomagoláson jelölni kell a tej származási országát, amennyiben az nem Magyarország.

A rendelet vége azonban eltérést enged az idézett elõírásoktól. Így nem kell alkalmazni az abban foglaltakat az uniós országokból, Törökországból, illetve az Európai Gazdasági Térségrõl szóló megállapodásban részes valamely EFTA-országból származó termékekre. Ennek azonban feltétele az, hogy a csomagoláson a jelölés megfeleljen az exportáló ország elõírásának, és a magyar elõírással egyenértékû védelmet nyújtson a fogyasztónak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!