2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Mennyivel lesz kevesebb a gázszámla?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-10-02 15:23:07
Ha lenne munka vállalnánk többet, de ha nincs mibõl spóroljunk? Élni még éppen lehet csak a hiteltõl mentsen az ég! Az újkerti panelban lakó Kerekék azt számolgatják, mennyivel lesz kevesebb a gázszámlájuk!

Az újkerti panelban lakó Kerekék azt számolgatják, hogy mennyivel csökkenhet a távfûtési számlájukon szereplõ összeg a beharangozott árcsökkentés(ek) miatt. Mire jutottak?

 

László, a családfõ azt mondja, a Naplóban olvasta, hogy október elsejétõl 14,5 százalékos fogyasztóiár-csökkenés lesz, ami azért valamelyest kíméli a pénztárcájukat. (Számítások szerint a csökkentés egy 54 négyzetméteres lakásnál havonta 3 ezer forint megtakarítást eredményezhet.)

Már meghúzták...

Kerekék negyedik emeleti hajléka nem egészen 60 négyzetméter, ezért õk is hasonló végeredményre jutottak. Százezer új munkanélküli, bedõlt autó- és lakáshitelek, kilakoltatások, ingatlan-árverések – nagyjából így néz ki az egy éve tartó pénzügyi, gazdasági válság magyarországi mérlege.

A vállalatok és a családok is alaposan meghúzták már azt a bizonyos nadrágszíjat, kérdés, hogy min tudnak még takarékoskodni. Egy friss felmérés szerint a legtöbben a nyaraláson, az öltözködésen, illetve a szórakozáson spórolnak.

Ha van pozitív hozadéka a válságnak, az az, hogy a lakosság sokkal tudatosabban igyekszik megtervezni a kiadásait, mint akár néhány hónappal ezelõtt.

A kiadások csökkentéséhez képest a bevételeket jóval kevesebben próbálják növelni, igaz, erre (mármint a pluszmunkára) mostanában a többségnek nem is igazán van módja.

Másodállást a megkérdezettek negyede vállal (vagy vállalna), és nagyjából ugyanennyien vannak, akik már a korábbi megtakarításaikat élik fel. A Kerek-család felnõtt tagjai egyik csoportba sem sorolhatók, hiszen másodállásra korábban sem volt lehetõségük, így azután felhalmozni sem tudtak.

Csak hitelt ne!

Lászlóék mégis szerencsésnek tartják magukat, hiszen mindkettõjüknek van munkája, a gyerekek taníttatására futja, igaz, idén a nyaralás helyett már csak egy hosszú hétvégére telt pihenés gyanánt.

Miután tehermentes ingatlanban élnek, és jövedelemmel rendelkeznek, vehetnének fel hitelt, a jelen helyzetben azonban inkább lemondanak bizonyos dolgokról, mintsem újra eladósodjanak.

Kevesen tehetik ezt meg manapság; az említett felmérés szerint például minden tizedik megkérdezett hitelfelvétellel, és ugyanennyien az életbiztosításuk felmondásával igyekeznek enyhíteni a terheiken.

Érdekes módon rokonoktól, barátoktól ennél kevesebben kérnek kölcsön, és vagyontárgyak eladása is csak elvétve jön szóba.
Tízbõl hat hazai háztartásnak van valamilyen hitele, a többség havi törlesztése meghaladja a 25 ezer forintot.

Ilyen körülmények között nem csoda, hogy a legtöbb honfitársunk a nagyobb összegû kiadásait (ha tehetné) önerõbõl oldaná meg. Ha pedig mégis hitelre kényszerülne, akkor inkább a forintalapúra szavazna a devizaalapúval szemben.



Válságreakciók (ténybox)

Csökkentette a kiadásait: 71%
Nem csökkentette, de tervezi: 14%
Nem is tervezi csökkenteni: 14%
Nem tudja, hogy mit tegyen: 1%

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!