2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Egyedülálló mûtéttel mentették meg a debreceni ikrek életétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-02 13:06:52
Az országban egyedülálló mûtétet hajtottak végre nyáron a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nõgyógyászati Klinikáján, de a hírt csak azután közölték, hogy a beavatkozásnak köszönhetõen egészségesen megszületett az ikerpár.

Az országban egyedülálló mûtétet hajtottak végre júniusban a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nõgyógyászati Klinikáján – s a beavatkozásnak köszönhetõen született meg néhány napja egy ikerpár.

– Az iker-iker transzfúziós szindróma az egypetéjû ikerterhességek körülbelül tíz százalékánál fordul elõ – tudtuk meg dr. Molnár Gábortól, a mûtétet elvégzõ orvostól. – Ilyenkor az egyik magzat a másiktól vért vesz el, emiatt egyik kicsi, a másik túl nagy lesz. A magzatok kilencven százaléka még a méhen belül meghal, amelyik megszületik, azoknál súlyos rendellenességekkel számolhatunk.

A pécsi klinikának egy pályázatnak, valamint a külföldi hallgatók adományainak köszönhetõen sikerült olyan mûszereket beszereznie, amelyekkel elvégezhetõ a mûtét – ennek során lézerrel zárják el a méhlepényi érösszeköttetéseket. A klinika két szülésze, Molnár Gábor és Vizer Miklós korábban Hamburgban tanulta meg a technikát.

– Az elsõ mûtétünk nem sikerült, de a második már igen – meséli a mûtét elõzményeit Molnár Gábor. – Debrecenbõl érkezett hozzánk egy kismama. Elmondtuk neki, hogy nagy rutinunk még nincsen ebben, de bízunk magunkban. Õ pedig bízott bennünk, így június hetedikén jöhetett a mûtét, amelyet egy csapat végzett el: Bódis József, Vizer Miklós, Kerekes Renáta és jómagam. Ugyan csak másfél órás volt, de úgy éreztük magunkat, mintha egész nap dolgoztunk volna. Ez messze nem egy rutinbeavatkozás, iszonyú nagy koncentrációt igényel.

– Egyszerûen azt éreztem, hogy itt vagyunk a legnagyobb biztonságban – tudtuk meg Sashalmi Tímeától. – Már a mûtét elõtt nagyon szimpatikusak voltak a pécsi orvosok, hiszen maximálisan õszinték voltak velünk, elmondták a kockázatokat is. A beavatkozás után hazamentünk, de a szülés elõtt visszajöttünk ide. Nagyon figyeltek ránk, törõdtek velünk végig. A gyerekek a 35. héten születtek meg, a nagyobbik, Zoárd 1980, a kisebbik, Sámson 1730 grammal. Az õ nevét én választottam, ezzel is jelezni akartam, hogy nagy küzdõ. Nyilván nem volt szempont, hogy mi legyünk az elsõ olyan család, akiken Magyarországon végrehajtották ezt a mûtétet – de azért örülök ennek is. Szerintem a fiúk, ha majd megnõnek, büszkék lesznek erre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!