2024. május 9. Csütörtök, Gergely.
 
Idõsek világnapja: infópontokat hoztak létre DebrecenbenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-03 12:13:02
Debrecen számára fontosak az idõs emberek, s az önkormányzat mindet megtesz azért, hogy az idõskorúak jól érezzék magukat a városban - mondta a város alpolgármestere az Idõsek Világnapján rendezett Még mindig aktívan elnevezésû program szerdai megnyitóján.

A nemzetközi Helps projekt keretében három infópontot hoztak létre Debrecenben. Papp László fontosnak nevezte, hogy Debrecen ne maradjon le az idõskorúak ellátásában, ezért ez a cél a következõ idõszak fejlesztéseiben is kiemelkedõ jelentõségû. Az önkormányzat egyébként - a városi szociális szolgálat keretében - nappali ellátást, házi segítségnyújtást, étkeztetést és otthoni szakápolást biztosít a rászorulóknak.

Debrecenben az idõsek számára lakhatási és otthonápolási megoldásokat népszerûsítõ nemzetközi Helps projekt keretében szeptember 15-étõl három infópontot hoztak létre - számolt be a legújabb eredményekrõl Szabóné Orosz Éva, a városi szociális szolgálat intézményvezetõje.

Az új szolgáltatás keretében az érdeklõdõk az idõsek és a fogyatékkal élõk gondozásáról, valamint az otthoni ápolásról kaphatnak hasznos információkat - tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a Helps projektben vállalt fõ célkitûzése az önkormányzatnak, hogy az idõs és fogyatékkal élõ emberek a lehetõ leghosszabb ideig saját otthonukban élhessenek. Fontosnak nevezte a szakember, hogy az idõsek környezetében legyenek alapvetõ ápolási, gondozási feladatok ellátására képes személyek.

Ezt felismerve az önkormányzat a Debreceni Egyetem szociológiai és szociálpolitikai tanszékének szakértõivel együttmûködve képzést szervezett ápoló-gondozó szakképesítéssel nem rendelkezõknek, akik ezután laikus ápolóként képesek lesznek hozzátartozóikat, rászoruló ismerõseiket, szomszédjaikat az otthonukban, megszokott lakókörnyezetükben ellátni.

A 48 órás képzésen, amely 21 óra elméleti és 27 óra gyakorlati oktatásból, valamint 10 óra - önkormányzati szociális intézményben töltött - terepgyakorlatból állt, tizenhét önkéntes vett részt Debrecenben.

Az idõsek hónapjának debreceni, Még mindig aktívan címû szerdai nyitóprogramján, a helyi Egyetértés mûvelõdési központban vetélkedõt és kiállítást rendeztek, ahol mintegy 250 érdeklõdõ elõtt 100 fellépõ és kiállító mutatkozott be.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!