2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Önkormányzat 2014 – Egész nap szabad kampányolni a 150 méteres határokon kívülForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-12 18:57:46
Szabad kampányolni a közterületeken a vasárnapi önkormányzati választáson a szavazás ideje alatt is, kivéve a szavazóhelyiségek körüli, 150 méteres sugarú területeket. A választási törvényben meghatározott területi korlátozás azonban nem vonatkozik a 150 méteren belüli magánterületekre.

Általános kampánycsend a mostani választáson már nincs, az új választási törvény azonban azt elõírja, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteren belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni.
A tiltott zónákat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján külön-külön is megjelenítették.

A Google-térkép alapján létrehozott alkalmazás az NVI hivatalos oldalán, a www.valasztas.hu oldalon a “Hova menjek szavazni?” menüpont alatt érhetõ el. A választópolgárnak a saját lakcímét kell megadnia a szavazóhelyiség térképes megjelenítéséhez, vagy – ha átjelentkezett – az adott településnek vagy fõvárosi kerületnek a nevét.

A szavazóhelyiség címére kattintva megjelennek a szavazóköri információk, a térkép alatti linkre kattintva pedig látható a szavazóhelyiség épületének bejáratától számított 150 méteres sugarú kampányhatár.

A választópolgároknak vasárnap a tiltott kampányzóna területén – így a szavazóhelyiségekben – is joguk van nyíltan felvállalni a pártszimpátiájukat.

Az NVB az áprilisi országgyûlési választás elõtt iránymutatást is elfogadott a közterületi kampánytilalom szabályainak értelmezésérõl a választási szervek számára. E szerint megsérti a kampánytilalmat, ha valaki a 150 méteres körzeten kívül úgy kampányol, hogy az a körzeten belül hallható, illetve látható. Az NVB ezzel a “bekiabáló” kampányolásról mondta ki, hogy jogszerûtlen.

Az iránymutatás szerint nem jelenti a relatív kampánytilalom sérelmét, ha a jelöltet, jelölõszervezetet népszerûsítõ plakáttal ellátott jármû a szavazás napján keresztülhalad a 150 méteres körzeten, az azonban jogsértõ, ha az ilyen “felmatricázott” jármû várakozik a “tiltott” területen, esetleg az áthaladása “folyamatos vagy rendszeres”. A jogértelmezés nem vonatkozik a közösségi közlekedés és a kötöttpályás közlekedés jármûveire.

Az NVB szerint a relatív kampánytilalom szabálya megköveteli, hogy a választási szervek tagjai a szavazás napján ne viseljenek ruházatukon jelöltet, jelölõszervezetet népszerûsítõ, hozzájuk köthetõ szimbólumokat, és ne viseljenek jelölõszervezethez köthetõ ruházatot (egyenruhát) a választási szervek hivatalos helyiségeiben, így különösen a szavazóhelyiségben.

Az NVB kitért arra is, hogy a választási szerveknek a választójog gyakorlásával, a választási eljárási cselekményekkel kapcsolatos információközlése nem kampánytevékenység. Nem kampánytevékenység az sem, ha a szavazókörben kiteszik a nemzeti zászlót és a címert.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!