2023. december 8. Péntek, Mária.
 
Megugrott a szervátültetések száma a Semmelweis EgyetemenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-13 10:16:45
Idén októberig már több transzplantációt végeztek, mint tavaly összesen, az egyetem klinikáin kerül sor a hazai szervátültetések kétharmadára.

Július 1. és október 1. között összesen 103 transzplantációt végeztek a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján, amely az elõzõ évek hasonló idõszakában végzett szervátültetések mintegy kétszerese. Az SE közleménye felidézi: a klinikán vese-, máj- és hasnyálmirigy-átültetéseket végeznek. Idén eddig összesen 246 transzplantáció volt, míg 2013-ban egész évben 241, 2012-ben 188.

Máthé Zoltán, a klinika igazgatója a közleményben kiemelte, augusztusban rekordot döntöttek: három nap alatt 18 szervet ültettek be, ebbõl három esetben kettõs szervbeültetést végeztek. Egy beteg májat és vesét, két beteg pedig hasnyálmirigyet és vesét kapott. A tizenöt páciens gyógyultan hagyta el a klinikát.

Az eddigi tapasztalatok szerint a betegek 20 százaléka kap szervet külföldrõl. Ez az arány a gyerekek körében jóval nagyobb, mintegy ötvenszázalékos. A 16 éven aluliak már az elõzetes csatlakozás során rákerültek a közös Eurotransplant-várólistára, amelynek következtében ma már a transzplantációra szoruló gyermekek 3-4 hónapon belül megfelelõ szervhez jutnak.

A beavatkozások megnövekedett számának hátterében az Eurotransplanthoz való csatlakozás mellett szerepe van annak az új szemléletnek, amit pár hónapja vezettek be a klinikán. Ennek lényege a személyre szabott donáció, vagyis minden egyes szervet és minden egyes várólistán szereplõ beteg leleteit, eredményeit személyre szabottan elemeznek, egyeztetnek, és ennek tükrében döntenek a mûtétérõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!