2024. április 27. Szombat, Zita.
 
GfK: átrendezõdés az illegális cigaretták piacánForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-15 14:06:21
A cigaretta magyarországi feketepiacának aránya már meghaladja a 12 százalékot, a legszembetûnõbb változás a külföldön legálisan gyártott, de kifejezetten csempészek által forgalmazott cigaretták hazai jelenlétének növekedése – derül ki a GfK Hungária feketepiacot vizsgáló felmérésébõl.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adatokkal kapcsolatban kiemelte, hogy nem változott lényegesen az illegális cigarettapiac aránya a tavalyi második félévben mérthez képest.

A piackutató intézet az iparági szereplõk megbízásából már 11. éve végez felmérést a nem Magyarországon adózott cigaretták hazai forgalmáról. Európai uniós módszertan alapján ezúttal is a 40 legnagyobb hazai település utcáin, illetve a közterületi szeméttárolókban megtalálható üres cigarettadobozok begyûjtésével mérték fel a piacot.

Az MTI-hez eljuttatott hétfõi közlemény szerint az illegális cigarettaforgalom a korábbi évek csökkenõ tendenciája után 2013-tól kezdett el ismét növekedni Magyarországon. Két évvel ezelõtt még 5,8 százalék volt, ami a tavalyi év végén a piaci változások miatt 11,8 százalékra ugrott.

Az idén csak minimális erõsödést mértek, a nem Magyarországon adózott cigaretták forgalma jelenleg 12,1 százalék, de a kutatás jelentõs piaci átstrukturálódásra hívja fel a figyelmet – közölte a GfK.

A legszembetûnõbb változás a külföldön törvényesen mûködõ gyárakban, általában az Európai Unión kívül esõ országokban elõállított, a legális hazai kereskedelmi csatornákon nem elérhetõ cigaretták jelenlétének megerõsödése. Ezek a “duty free” felirattal ellátott termékek az illegális csempész hálózatokon, a jövedéki adó fizetésének megkerülésével jutnak el a fogyasztókhoz.

A felmérés szerint Kelet- és Nyugat-Magyarországon is nõtt a külföldrõl behozott cigaretták aránya. Nyugaton a tavaly év végi 4 százalékhoz képest most 5,5 százalékos illegális forgalmat regisztráltak, keleten pedig az elõzõ kutatásban szereplõ 16 százalék után az idén 17 százalékot mértek.

A hamis márkajelzésû cigaretták forgalma a külföldrõl behozottakkal ellentétben továbbra is elhanyagolható – közölte a GfK.

A piackutató intézet felhívta a figyelmet arra is, hogy nemcsak az illegális cigarettapiacon történt átrendezõdés, hanem a teljes magyarországi dohánypiacon is, a finomra vágott fogyasztási dohány – töltõdohány – átvette a vezetést.

A kutatás nem tér ki az ebben a szegmensben jelenlévõ illegális termékek arányára, azonban a feketepiac térnyerését mutatja, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumból származó adatok alapján a NAV január és július között 22,3 tonna finomra vágott és egyéb fogyasztási dohányt foglalt le, a teljes tavalyi évben elkobzott 10,6 tonnával szemben – hangsúlyozta a GfK.

A most publikált kutatás a vágott dohánytermékek piacán túl nem terjed ki a kisebb városokra, falvakra sem. Mindezeket számításba véve a cigaretta hazai feketepiacának becsülhetõ aránya jelentõsen meghaladhatja a 12 százalékot – közölte a piackutató.

A cigaretta magyarországi feketepiacának aránya nem változott érdemben a 2013 második félévében mérthez képest a GfK által közzétett adatok alapján – hangsúlyozta a NAV az MTI-hez eljuttatott hétfõi közleményében, hozzátéve, hogy a látszólag változatlan számok mögött több hatás húzódik meg.

Mivel a legális cigarettapiac egy év alatt több mint ötödével csökkent és az arányok gyakorlatilag nem változtak, jelenleg kisebb mennyiség alkotja a becsült illegális piacot – közölte a NAV.

A tájékoztatás szerint a teljes fogyasztás csökkenésérõl nem lehet beszélni, mert a másik nagyon jellemzõ tendencia a fogyasztási dohány térnyerése, ami fõként a cigaretta áremelkedése miatt már évek óta hat a piacon. A fogyasztási dohány az utóbbi egy évben átvette a vezetõ dohánygyártmány szerepét a cigarettától.

A NAV közleményében hangsúlyozta azt is, hogy továbbra is kiemelt feladata a dohánytermékekkel kapcsolatos illegális tevékenység visszaszorítása. Ennek érdekében a pénzügyõrök folyamatos ellenõrzéseket végeznek a határátkelõhelyeken és a harmadik országos határszakaszokon, hogy az illegális termékek be se juthassanak az országba.

Az EU külsõ határszakaszain ebben az évben csaknem 3,5 millió ellenõrzést végeztek. A belterületen, közutakon, piacokon, illetve közterületeken egyaránt folynak ellenõrzések, különös figyelemmel a koncesszióval le nem fedett, valamint a kockázatos területekre.

Az ellenõrzési tevékenység eredményességét tükrözi, hogy 2014-ben naponta majdnem 350 ezer szál illegális piacra szánt cigarettát foglaltak le – áll a NAV közleményében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!