2024. április 24. Szerda, György.
 
Egyre tudatosabban takarékoskodnak a magyar családokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-15 17:26:44
Rekord mennyiségben, több mint 100 milliárd forintért vásároltak állampapírt augusztusban a családok – derült ki az Államadósság Kezelõ Központ legfrissebb összesítésébõl. Már csaknem 7 ezer milliárd forintot tart a lakosság értékpapírokban, amire még soha nem volt példa. Elemzõk szerint tudatosabban takarékoskodnak a magyar családok.

Újabb állampapír értékesítési pont nyílt, most éppen Szigetváron. Idén már ez volt a hatodik. Az államkincstár év végéig összesen 24 helyen szeretne hasonló ügyfélszolgálatot mûködtetni az országban. Már a nyitás napján érkeztek az érdeklõdõk. A legtöbb befektetõt leginkább az érdekelte, hogy mekkora hozamot tud elérni, ha államkötvénybe fekteti pénzét.

A lakosság körében egyre népszerûbbek az állampapírok, amit az is bizonyít, hogy csak szeptemberben 101 milliárd forintért vásároltak kötvényeket és kincstárjegyeket, ami rekordnak számít. A kifejezetten a családok tulajdonában lévõ állampapírok értéke így már meghaladja a 2300 milliárd forint. Ez majdnem ötször több mint 2012 elején, amikor az államadósság kezelõ meghirdette programját, hogy minél több család vegyen állampapírt. Azóta jelentõsen megnõtt a hosszabb futamidejû papírok iránti kereslet is.

A befektetõk számára azért jó, mert minél hosszabb egy befektetés, általában annál magasabb kamatot, kamatprémiumot biztosít a számukra. Az állam számára pedig azért jó, mert minél hosszabb egy állampapír, annál késõbb jár le, annál késõbb kell gondoskodni arról, hogy egy új kibocsátással finanszírozzuk a lejáratot, a kifizetést – magyarázta Borbély László, az Államadósság Kezelõ Központ általános vezérigazgató-helyettese.

Az ilyen országokat az elemzõk kevésbé tartják kockázatosnak, mint azokat, ahol például évente kell a lejárt kötvényeket újabbakra cserélni. Ez jó üzenet a befektetõk számára is.

Az állampapírok mellett egyre többen feketetik be pénzüket más értékpapírokba is. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint augusztusban például már csaknem 7 ezer milliárd forintnyi értékpapír volt a lakosság tulajdonában, ami történelmi rekord. Csak idén 675 milliárd forintot költöttek erre a célra. A legkapósabbak a befektetési alapok voltak.

A Híradónak nyilatkozó szakértõ szerint ez több szempontból is szerencsés. Kedvezõ a fogyasztóknak, akik ezzel többletbevételhez juthatnak, és tudatos fogyasztás mellett olyan tartalékokat képeznek, amelyeket felhasználhatnak akkor, ha elveszítik a munkahelyüket, vagy például még gyerekük születik. Az országnak meg azért hasznos, mert például a befektetési alapok 80 százalékát állampapírokba kell fektetni, és ha valaki ilyenbe tesz pénzt, akkor gyakorlatilag a gazdaság mûködését finanszírozza – mutatott rá Kézdi György, a RISK Gazdasági Tanácsadó Kft. ügyvezetõ igazgatója.

Elemzõk szerint az, hogy egyre több pénzt fektet a lakosság értékpapírokba, azt mutatja, hogy a családok egyre tudatosabban tervezik a jövõjüket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!