2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Érdemes kazáncserére pályázniForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-16 08:55:37
Egymilliárd forintból támogatják a lakások fûtésrendszerének korszerûsítését.

Több ezer elavult állapotú gázkazán lecserélésére nyílt lehetõség a szeptember 22-én megjelent kazáncsere pályázattal, melyre október 22-tõl 2015. január 31-ig nyújthatják be a papírokat az érdeklõdõk. A kormányzati pályázatot ezúttal is magánszemélyeknek írták ki, s olyan lakóépületre lehet támogatást nyerni, ahol életvitelszerûen laknak a tulajdonosok, s az épületnek nincs állékonysági problémája. Ahogyan a nyílászárócsere programnál, itt is a családi házakban, legfeljebb négy lakásos társasházakban élõknek (minden tulajnak önállóan kell pályázni) van lehetõsége vissza nem térítendõ támogatást kapni, amit a kvótabevételek terhére biztosít a szaktárca. Pályázni azonban csak elektronikusan lehet a www.zfr-kazancsere.hu oldalon történt regisztrációt követõen.
Mennyit lehet kapni?

Legfeljebb az elfogadott elszámolható költség 40 százalékára (maximum 650 ezer forintig) nyerhetõ támogatás. Fontos azonban tudni, hogy használt eszközök nem beépíthetõek, s a pénzt is az elvégzett, számlákkal igazolt munka után kapja meg a pályázó (további részletek a Támogatható tevékenységek címû keretes írásunkban).

 

Mi a célja ezzel a kormánynak?
Miért éri meg egymilliárdot adni kazáncserére? – kérdezhetjük. A program honlapján leírtak szerint elsõdlegesen a klímavédelem miatt. „Az éghajlatváltozás növekvõ kockázata miatt a környezetvédelmi beavatkozások egyik legalapvetõbb formája a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok emissziójának csökkentése. Ez nemzetközi kötelezettség számunkra, ami egyúttal nemzeti érdek érvényesítését is jelenti. A 140 kW bemenõ hõteljesítmény alatti tüzelõberendezések kibocsátás csökkentésének hatására a kis tüzelõberendezésekbõl származó szennyezés kibocsátás rövidtávon 41-45%-kal csökkenthetõ” – olvasható a kormányzati magyarázatban.
Támogatható tevékenységek
A fûtési / fûtési- és használati melegvíz rendszer hõtermelõ berendezés cseréje új kondenzációs gázkazán beépítéssel;
Meglévõ fûtési rendszer hõleadóinak és/vagy csõhálózatának korszerûsítése;
Járulékos munkálatok (kéményátépítés, fûtési- és használati melegvíz ellátó rendszer átalakítás, vezérlés kialakítása);
Energetikai tanúsítás, számítás, tervezési, engedélyeztetési és egyéb, átvétellel kapcsolatos szakhatósági költségek (pl: kéményseprõ szakvélemény, gáz MEO átvételi jegyzõkönyvvel, használatba vételi engedély);

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!