2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
MNB: november elején lép életbe az elszámolási képletrõl szóló rendeletForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-16 09:38:00
A devizahiteleseket érintõ elszámolásról szóló MNB-rendelet az elszámolási törvény hatálybalépését követõen, november elején lép életbe. A rendeletben leírt módszertan alapján kell majd a bankoknak az árfolyamrés semmisége és a tisztességtelen, egyoldalú szerzõdésmódosítások miatt együttesen elszámolniuk – mondta Vonnák Balázs, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az MTI-nek.

A jegybank pénzügyi rendszer elemzési igazgatóságának vezetõje kifejtette: az elszámolás szabályozását több jegybanki rendeletben rögzítik. Ezek közül az elsõ, “az alaprendelet” a rendszeresen és határidõre fizetõ adósokra vonatkozik majd. A speciális eseteket – a késedelembe esett ügyfelek, az árfolyamgátban résztvevõk ügyét – külön “alrendelet” fogja szabályozni.

Az elszámolás lényegi elemei megegyeznek majd az MNB által július végén közzétett, a hitelszerzõdések újraszámítását bemutató alapelvekkel, melyeket az árfolyamrés semmissége miatt kell alkalmazni – mutatott rá.

A módszertan alapelve – a túlfizetések elõtörlesztésként való elszámolása – önmagában könnyen átlátható, azonban a speciális esetek (a nem teljesítõ hitelek, a kedvezmények, az egyedi banki konstrukciók) elszámolása összetett szabályok elõírását igényli, emiatt az MNB folyamatosan egyeztet a Magyar Bankszövetség képviselõivel. Így az elszámolással kapcsolatos MNB-rendelet hatályba lépésekor a bankok már széleskörû információval fognak rendelkezni a módszertan részleteirõl – fûzte hozzá az igazgató.

Vonnák Balázs hangsúlyozta: az MNB célja az, hogy a devizahitelek elszámolása minél hatékonyabban valósuljon meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!