2024. május 7. Kedd, Gizella.
 
Ellenõrzik a magyarok kedvelt élelmiszereitForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-17 19:23:04
Kezdõdik a déligyümölcsök szezonja, érdemes odafigyelni, milyen árut vásárolunk.

Magyarországon évente átlagosan 10-12 kilogrammot fogyasztunk déligyümölcsökbõl. Jordán László, a Nébih növény-, talaj- és erdõvédelmi elnökhelyettese az M1 Ma reggel címû mûsorában elmondta: a legtöbb gyümölcs a hazai termésekbõl fogy, a déligyümölcsfajták döntõ többsége pedig banánból és narancsból áll. Hozzátette, a banánt gyakran Dél-Amerikából importálják, hajón érkezik Európába, és elõször érlelõházakba viszik, onnan kerül piacra. Jó esetben is két-három hét, mire a banán hazánkba kerül – mondta.

Jordán László azt mondta, a Nébih folyamatos ellenõrzéseket tart a déligyümölcsöt forgalmazó helyeken is, egy EU-s jogszabály alapján elsõként a minõséget nézik. Megjegyezte, hogy a citrusféléket többféle anyaggal vonhatják be, amelyek egy része gombaölõ szer, ám ezek nem veszélyesek az emberi egészségre.

Az elnökhelyettes elmondta, hogy az elmúlt években magasabb szintre emelkedett az élelmiszer-biztonsági ellenõrzés. Jordán László szerint ma már jó minõségû áru érkezik hazánkba, és általában megfelelõ állapotok uralkodnak az árusítóhelyeken. Az ellenõrzések során elsõdleges, hogy az áru nyomon követhetõ legyen. Ha nem beazonosítható a származási helye, az EU-s szabályozás szerint nem hozható forgalomba – fûzte hozzá. Az elnökhelyettes megjegyezte, a legutóbbi ellenõrzés alkalmával százhúsz vizsgált esetbõl hatnál találtak hibákat, javarészt jelölési hiányosságokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!