2023. június 3. Szombat, Klotild.
 
November elején jön az elszámolási képletrõl szóló rendeletForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-18 08:25:24
Az abban leírt módszertan alapján kell majd a bankoknak az árfolyamrés semmisége és a tisztességtelen, egyoldalú szerzõdésmódosítások miatt együttesen elszámolniuk - mondta Vonnák Balázs, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója.

A devizahiteleseket érintõ elszámolásról szóló MNB-rendelet az elszámolási törvény hatálybalépését követõen, november elején lép életbe. A rendeletben leírt módszertan alapján kell majd a bankoknak az árfolyamrés semmisége és a tisztességtelen, egyoldalú szerzõdésmódosítások miatt együttesen elszámolniuk - mondta Vonnák Balázs, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója.

A jegybank pénzügyi rendszer elemzési igazgatóságának vezetõje kifejtette: az elszámolás szabályozását több jegybanki rendeletben rögzítik. Ezek közül az elsõ, az alaprendelet a rendszeresen és határidõre fizetõ adósokra vonatkozik majd. A speciális eseteket - a késedelembe esett ügyfelek, az árfolyamgátban résztvevõk ügyét - külön alrendelet fogja szabályozni.

Az elszámolás lényegi elemei megegyeznek majd az MNB által július végén közzétett, a hitelszerzõdések újraszámítását bemutató alapelvekkel, melyeket az árfolyamrés semmissége miatt kell alkalmazni - mutatott rá.

A módszertan alapelve - a túlfizetések elõtörlesztésként való elszámolása - önmagában könnyen átlátható, azonban a speciális esetek (a nem teljesítõ hitelek, a kedvezmények, az egyedi banki konstrukciók) elszámolása összetett szabályok elõírását igényli, emiatt az MNB folyamatosan egyeztet a Magyar Bankszövetség képviselõivel. Így az elszámolással kapcsolatos MNB-rendelet hatályba lépésekor a bankok már széleskörû információval fognak rendelkezni a módszertan részleteirõl - fûzte hozzá az igazgató.

Vonnák Balázs hangsúlyozta: az MNB célja az, hogy a devizahitelek elszámolása minél hatékonyabban valósuljon meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!