2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Szeretve küzdeni – tanulni kell a tartós párkapcsolatértForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-19 10:20:12
Ötéves a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, amelynek célja, hogy a tervezett gyerekek megszülessenek, hiszen a statisztikák szerint a fiatalok több gyereket szeretnének, mint amennyit végül vállalnak.

Székely András, a Kopp Mária által alapított mozgalom vezetõje a 180 percben elmondta, nem általában a sok gyereket próbálják propagálni – természetesen azt is –, hanem hogy mindenki annyit vállaljon, amennyit tényleg szeretne.

A tervek és a valóság közti eltérés okaként gyakran a gazdasági, anyagi helyzetet említik. Székely András szerint máshol kell keresni a fõ magyarázatot. Nehézséget okoznak a pártalálási problémák, valamint az is, hogy az emberek a sok gyerek tényleges vállalását nehezen illesztik össze a mai fogyasztói társadalom szemléletével, amelynek egyik eleme, hogy minél hamarabb le kell cserélni a régit, és újat szerezni. A családban azonban épp fordított a helyzet, az lenne a cél, hogy ha valami nem is mûködik mindig tökéletesen, azért tartsuk meg, és próbáljuk megjavítani.

Székely András szerint sokat számít a környezet bizonytalansága is, az, hogy a politikai, gazdasági miliõ – nem feltétlenül a javadalmazás minõségérõl, szintjérõl van szó – kiszámítható legyen. Bár az országnak ebben sikerült már valamennyit elõrelépni, de még mindig probléma.

Hogy a gyerekvállalás nem elsõsorban gazdasági kérdés, azt az is jelzi, hogy szegényebb családokban is megszülettek a gyerekek. Inkább az számít, hogy az emberek elvárásai mennyire reálisak, mi az, amit fontosnak tartanak, és mi az, amit nem. Ha valaki tökéletes szülõ akar lenni – ami nem létezik –, akkor megijednek az emberek, azt látják, nem tudnak annyi mindent beszerezni a gyereknek, amennyit a reklámokban látnak. Eközben a vágyott javaknak igazából csak töredékére van szükség – tette hozzá.

Székely András arról is beszélt, a gyerekvállalás szempontjából meghatározó a párkapcsolati kommunikáció, amelyben rengeteget kellene fejlõdni, ez kulcskérdés. Az, hogy egy pár mit vállal, nagyon nagy mértékben azon múlik, hogyan tudják ezt egymás közt megbeszélni, mennyire érzik magukat jól a kapcsolatban, ez pedig nagyon sokszor azon múlik, megértik-e egymást. Meg kell tanulni a párkapcsolati stresszel való megbirkózást is.

Egyre többen vannak, akik kisebb családban, testvérek nélkül nõnek fel, ezért – bár bepótolható – hiányzik a stressz kezeléséhez szükséges alap. Aki testvérekkel nõtt fel, az kiskorától megtanul ilyen szituációkat kezelni. A kis családban felnõtt ember ezzel a hiányosságával akkor szembesül, amikor valakivel párkapcsolatba kerül, akkor jön rá, hogy együtt élni egy másik emberrel bizony komoly stresszforrás. Ezek a feszültségek nagyon jól kezelhetõek, de nem biztos, hogy ez automatikusan megy. Tehát azért, hogy a kapcsolatok tartósabbak legyenek, rengeteget kell tanulni, például azt, hogy nem csak gyûlölve, szeretve is küzdhetek a másikkal – hangoztatta Székely András.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!