2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A tragédiák megelõzhetõek!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-20 18:15:36
„Az természetes, hogy az autónkat pár évente levizsgáztatjuk, a lakásunk fûtésénél azonban ódzkodunk ettõl.”

– Mivel a földgáz önmagában szagtalan, adagolnak hozzá egy szúrós szagú anyagot, ha ezt érezzük, akkor valahol szivárog, azonnal el kell zárni a készüléket és szerelõt hívni! – int Lengyel István, a Tigáz-DSO Kft. hálózatfejlesztési vezetõje.

– Jelenleg a legtöbb problémát a mûanyag nyílászárók beépítése jelenti: ezek valóban nagyon jól szigetelnek, annyira, hogy ha nem figyelünk oda, elfogyhat a helyiség légterébõl a levegõ az olyan berendezéseknél, melyek kívülrõl, tehát a lakótérbõl veszik az égéshez szükséges oxigént. Ekkor a szén-dioxid szén-monoxiddá alakul, s ez mérgezéshez vezethet. Ilyen helyzetekbõl adódik a legtöbb tragédia – magyarázta a szakember, hozzátéve, megelõzhetõk a balesetek, ha nyílászárócsere elõtt épületgépésszel terveztetjük meg, hogyan lehet biztosítani a levegõ kellõ utánpótlását.
Szemmel látható hibák

A régi gázüzemû fûtési berendezések jelenleg is folyó felülvizsgálatánál a Tigáz megbízott szakemberei találkoznak gondosan karbantartott rendszerekkel, vannak azonban elrettentõ példák: évtizedek óta elhanyagolt, rozsdás, szivárgó vezetékek. Lengyel István megemlítette azt a társasházat, ahol a gázcsövek nyomvonalát is úgy kellett felderíteni, s mint mondta, ellenõreik nem egyszer járnak olyan pincében, ahol a felhalmozott holmitól alig lehet a csövekhez hozzáférni – nem valószínû, hogy ilyen körülmények közt gondot fordítanak a karbantartásra. Pedig, mint megjegyezte, a legnyilvánvalóbb hibák, például hogy rozsdás a csõ, szemmel is láthatók.
Emiatt használunk több gázt!

– A felülvizsgálattal egyébként sem kellene várni, 20-30-50 év alatt magától nem javul a berendezés – jegyezte meg. – Azt természetesnek vesszük, hogy az autónkat néhány évente levizsgáztatjuk, a lakásunk fûtésénél azonban ódzkodunk ettõl. Pedig a poros, eltömõdött fúvókák, vagy az elavult rendszerek tökéletlen égést eredményeznek, s emiatt egyre több gázt használnak.

Egy nagyon régi berendezés hatékonysága akár 60 százalékra csökkenhet, szemben az újak 90, vagy a kondenzációs készülékek 100 százalékos hatásfokával. A csere ára néhány év alatt megtérül.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!