2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Csaknem 200-an vették igénybe a diplomás gyedetForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-21 18:47:56
Címkék: Bihari hírek, gyed
Eddig csaknem kétszázan vették igénybe a diplomás gyedet - közölte az Emberi Erõforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára az MTI-vel.

Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy a havonta mintegy bruttó 70 ezer forintos juttatás a felsõfokú képzésben részt vevõ fiatalok gyermekvállalásának ösztönzésére vezette be a kormány.

Tájékoztatása szerint az anya, aki a szülést megelõzõen felsõfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, a gyermek egyéves koráig gyedre lesz jogosult, ezt követõen pedig gyest vehet igénybe. Az ellátásra munkaviszony hiányában azok is jogosultak, akik a hallgatói jogviszony szünetelését vagy megszûnését követõ egy éven belül szülnek.

Elmondta, a diplomás gyed idei évi januári bevezetése elõtt a felsõoktatási hallgatók vagy pályakezdõ diplomások csak fél évet számíthattak be a hallgatói jogviszonyukból a gyedhez szükséges egyévi jogosultsági idõbe, így mindenképpen rendelkezniük kellett még legalább fél év munkaviszonnyal.

Novák Katalin szerint ez sok fiatalt, akinek nem volt lehetõsége dolgozni tanulmányai alatt vagy közvetlenül annak befejezése után, kizárt az ellátásból, ráadásul a hallgatói jogviszony fél évére legfeljebb a minimálbér összegét vehették figyelembe jövedelemként az ellátás összegének kiszámításánál.

Az államtitkár szerint a kormány a diplomás gyeddel azt akarja kifejezni, hogy Magyarország megbecsüli és minden élethelyzetben támogatni kívánja a nõket és az édesanyákat.

A diplomás gyed érinti egyrészt a felsõfokú alapképzésben, szakképzésben, felsõoktatási szakképzésben és a szakirányú továbbképzésben tanulókat; õk a minimálbér alapján kapnak majd gyedet. Azok pedig, akik mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy doktori képzésben végeznek, a garantált bérminimum alapján kapják meg a juttatást.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!