2024. április 24. Szerda, György.
 
A magyar lakosság túlságosan eladósodottForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-10-08 17:49:23
A jegybank a hitelek szigorítását javasolja.

Simor András: a hitelek korlátozása hosszú távon jót tesz a gazdaságnak


Lehet, hogy rövidtávon 0,1-0,2 százalékkal visszafogja a gazdasági növekedést a jegybank által javasolt hitelszigorítás, hosszabb távon viszont erõteljesebb lesz a növekedés - ezt mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Televízió "Az Este" címû mûsorában szerdán.

 

Megfogalmazása szerint abból nem lesz ugyanis fellendülés, ha olyan emberek, olyan feltételekkel kapnak hitelt, amelyek mellett késõbb nem tudják visszafizetni. A fellendülés akkor várható, ha vissza is tudják fizetni a felvett pénzt - tette hozzá.

Simor András beszélt arról is, hogy a magyar lakosság túlságosan eladósodott: átlagosan havi jövedelmének 13 százalékát fordítja törlesztésre. Ez a szám az eurózónában alacsonyabb, az ott élõk csak 11 százalékot költenek erre.

A jegybank elnöke leszögezte, hogy a hitel nem a szociális rendszer része, hanem egy üzleti tranzakció. Hitelhez annak kellene hozzájutni, aki nagy valószínûséggel vissza is tudja fizetni azt - mondta.

A Magyar Nemzeti Bank a napokban jelentette be, hogy a kölcsönök folyósításának szigorítását javasolja a lakosság túlzott mértékû, elsõsorban devizaalapú hitelekben történt eladósodása miatt. Korlátot szabnának a törlesztés jövedelemhez mért arányában, illetve megszabnák, hogy a hitelhez mekkora önrész kell, a gépjármûvekre pedig legfeljebb öt év futamidejû kölcsönt lehetne felvenni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!